Emésztőrendszer, a belek, a bélflóra egészsége létfontosságú - Házhozpatika webáruház és egészségügyi információk

 Keresés 
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Emésztőrendszer, a belek, a bélflóra egészsége létfontosságú

Emésztőrendszer működése - az egészséges bélflóra

Emésztőrendszer


Orvosi cikk

Szervezetűnk általános állapota a belek működésének tükre.
A belek szabályos működése az egészség záloga. Sok ember nem figyel az emésztőrendszer zavaraira: ”Kissé morognak a beleim, enyhén puffadok, néha lágy néha meg kemény a székletem.” El sem merik képzelni, hogy számos nyavalyájuk hátterében épen az „enyhe puffadás…” áll. Megzavart bélrendszer- megzavart egészség!


Hippokratész szerint is a „gonosz” a belekben lakozik.
A vékonybelekben élő baktériumoknak létfontosságú feladatuk van: lebontják a cellulózt, nélkülözhetetlen vitaminokat termelnek, és folyamatos edzésben tartják az immunrendszerünket (az immunanyagok 70% a belekben termelődik), ezért olyan fontos, hogy a bélflóra ne károsodjon (az ember gyomor-bélrendszerben élő mikroorganizmusok összességének neve bélflóra, amely kb. 400-500 különböző fajtájú baktériumot tartalmaz).

Ha jól belegondolunk, a belek testünk azon részei,

amelyek a legközelebbi fizikai kapcsolatban vannak a külvilággal és reagálnak annak mindenféle változására. Tudományos kutatások kimutatták, hogy a bélflórában élő baktériumok folyamatosan változnak, alkalmazkodva a környezeti változásokhoz: a diétához, a klimatikus viszonyokhoz stb. Terítsük ki a belek nyálkahártyáját egy sima felületre, több mint egy futballpályányi területet foglal el. Gondoljunk csak bele, hogy a légzőszerveket fedő nyálkahártya területe kb. 20 négyzetméter, a bőrfelület legfeljebb 2 négyzetméternyi lehet. Szervezetünket ezek a védőfelületek határolják el a külvilágtól. Így már érthetővé válik, miért olyan fontos, hogy a beleink jól működjenek.

De mi történik, ha a bélflóra csődöt mond?
Ez természetesen a kóros baktériumok és gombák elszaporodásához vezet. Ennek következménye, hogy belek nyálkahártyája károsodik, a bélfal áteresztővé válik sok káros, toxikus és allergiát keltő anyag számára és kialakul az úgynevezett „szivárgó belek szindróma”. A belekben felborul az egészséges emésztés és rothadás lép a helyébe, ami jelentősen megnöveli a mérgező anyagok mennyiségét és egybe a felszívódását is. Kevesen tudják, hogy a B-vitaminok oroszlánrészét a bélflóra termeli.

Az ember, mire eléri az 50 éves kort, beleiben mintegy 5 kg mérgező hulladék-anyagot tárol.
Mindez felborítja az immunrendszert, kóros fáradság, emésztési zavarok mellett bőrproblémák (acne, psoriasis, ekcéma, stb.) alakulhatnak ki, esetleg allergiás reakciók és gombás fertőzések (candidosis) is jelentkezhetnek, de cukorszint és a vérzsírszint mértékét is befolyásolja a bélrendszer. Ennek a számunkra rendkívül kedvezőtlen folyamatnak a forrása lehet az egyoldalú és egészségtelen táplálkozás, dohányzás, túlzott édesség- és alkoholfogyasztás, mozgásszegény életmód, különböző fertőzések, antibiotikumok indokolatlan és szakszerűtlen használata, kemoterápia, radiológiai kezelés és nem utolsó sorban a stressz.

A  magyar lakosság bélflórájában a hasznos mikrobák (probiotikum) aránya mindössze 12%,
szemben az optimálisnak nevezhető 45%-kal. Ez az arány az Európai Unióban átlagosan 40%. Az egészséges bélflórát gyermekkorban még súlyosabban veszélyeztetik az antibiotikum kúrák, melyek pozitív hatásuk mellett hosszútávon gyengítik az immunrendszert épp azzal, hogy elpusztítják a kórokozókat, de sajnos a hasznos probiotikumokat is. - Nem eléggé ismert tény, hogy a gyermekkorban meggyengült immunrendszer kihatással van a felnőttkori egészségre is.
De mit tegyünk, hogy a belek működését vigyázzuk, hogyan küszöbölhetjük ki a bélflóra felborulását?


Íme néhány jó tanács.
- Mozogjunk többet, sportoljunk rendszeresen, ne feledkezzünk meg a pihenésről sem.
- K
erüljük a stresszt!
-
Fogyasszunk egészséges ételeket, több zöldséget és gyümölcsöt, savanyított, élőflórában gazdag tejtermékeket.
- Antibiotikumok után ne feledkezzünk meg a bélflóráról! Szedjünk probiotikumokat.

De ha a bélrendszerben elszaporodtak a kóros baktériumok és gombák,
ha felborult az egyensúly, vajon sikerül visszatelepítenünk az egészséges flórát? Ebben jelentős segítséget nyújthatnak a prebiotikumok. Ezek olyan nem emészthető élelmiszer összetevők, amelyekre a gyomor-bél rendszer felső szakaszának emésztőenzimei nem hatnak, változatlan formában jutnak el a vastagbélbe és serkentik az ott található jótékony hatású baktériumok (Bifidobacterium és Acidophilus) szaporodását.

Az egyik leghasznosabb prebiotikum az inulin.
Gazdag inulinforrás a cikória növény gyökere, melyből pótkávé is készül, vagy a salátaként fogyasztott endívia és az articsóka, de a leggazdagabb inulinforrás eddigi ismereteink szerint az ősi biblikus időktől is ismert csicsóka. Az inulin bélflóra táplálásán és fenntartásán kívül, előnyösen befolyásolja a bél pH-értékét és a széklet tömegét. A bél pH-értékének csökkenésével több létfontosságú ásványi só oldhatósága is növekedik, s ezáltal javul a szervezet kalcium- és magnéziumellátottsága.  Az inulin megszünteti a székrekedést, növeli a székletürítés gyakoriságát. Ezzel a béltartalom tranzitideje is lerövidül, ami a toxikus bomlástermékek képződését és felszívódásának lehetőségét megakadályozza, ami klinikai vizsgálatok szerint gátolta a manapság annyira gyakorivá vált mellrák fejlődését. Ezért az étrendbe építhető inulin fogyasztása rizikómentes, és könnyedén alkalmazható a rákterápiában. A rákellenes hatás a Lactobacillus béta-glucuronidáz enzim gátlásán alapul. Ez a székletben található enzim a szervezet detoxikáló tevékenységét gátolja abban, hogy az ösztrogén egy kevésbé aktív/toxikus formában estriollá alakuljon át. Az ösztrogén toxikus formája ugyanis a mellrák kockázatát növeli. A candidózisban szenvedők tünetei is megszűnnek az egészséges baktériumflóra helyreállása után.

További vizsgálatok alapján bizonyossá vált, hogy alacsony vércukorszint esetében

az inulin hatására a glukóz felszívódása növekedik, a béltartalom savassá válik, a koleszterinszintet szabályozza, csökkenti a szérum triglicerid szintjét és a vérnyomást. Ismeretes, hogy a máj szénhidrátokból zsírsavakat, triglicerideket szintetizál, ha nem jut a szervezet más forrásból a zsiradékhoz. Ennek köszönhető többek között az is, hogy a koleszterinszint, amely egyénenként determinált, zsiradékmentes diéta ellenére is magas lehet. Izolált májsejtkultúra használatával kimutatták, hogy az inulin a zsírsav-triglicerid képződését elősegítő enzim aktivitását gátolja.

Bizonyított, hogy a gyermekkori ételallergiák, ekcémák

jelentős része gyógyul a normál bélflóra helyreállítása után. Ennek elérése érdekében javasolt a probiotikumok mellett inulint tartalmazó szereket is fogyasztani. A betegek jelentős részénél az emésztés helyreállítása után megszűntek a légúti allergiák is.

Remélem, sikerült meggyőznöm az olvasót, hogy foglalkozzon többet az emésztésével, hiszen a belek működése a szervezetünk általános egészségi állapotának tükre!

Dr. Tihanyi István


Kapcsolódó hatóanyagok
több információért kattintson a linkre

- Inulin

- Fogyókúrás és hasonló termékek

Felíratkozás Hírlevélre

Figyelem: a "Tudástár" "Kapcsolódó hatóanyagok" "Kapcsolódó termékek" "Kapcsolódó cikkek" "Kulcsszavak" fülek alatt felsorolt pontok nem tekinthetők a részünkről tett egészségre vonatkozó állításnak. Egyrészt a Google kereső robotokkal, másrészt a látogatóinkkal való jobb navigációs kommunikációra szolgálnak. A kapcsolódó témaköröket ismeretbővítés céljából közöljük, azok a linkekre kattintva elolvashatók. Az orvosi cikkek menűpont alatt tudományos kutatási eredményekről, orvosi tapasztalatokról olvashat publikációkat. Felhívjuk az olvasók (Vásárló) figyelmét, hogy az itt nyert információk nem tekinthetők a részünkről tett semmilyen egészségre vonatkozó állításnak, és nem tekinthetők semmilyen étrend-kiegészítő termék vagy hatóanyag reklámjának. Az ismeretbővítés nem helyettesíti az orvosi kezelést, betegség esetén forduljon orvoshoz. Az öngyógyítás, az öndiagnózis veszélyeket rejt magában, a helyes táplálkozásról, követendő életmódról, étrend-kiegészítők szedéséről orvosával konzultáljon. A "Terméktájékoztatókban" a gyártók, forgalmazók által rendelkezésünkre bocsátott termékinformációs adatok olvashatók. Mindezen információkból laikusok által levont téves következtetésekért, illetve vásárlóink öngyógyító törekvéseiért, az abból eredő esetleges egészségi károsodásért felelősséget nem vállalunk. Elhárítunk minden felelősséget és kárigényt az étrend-kiegészítő termékek szedésétől elvárt bármiféle pozitív hatás elmaradásáért, különös tekintettel a betegségben szenvedő vásárlókra, valamint a fogyókúrás" (fogyókúrát támogató) és az ún. "potencianövelő" "vágyfokozó" (afrodiziákumokat tartalmazó) termékcsoportokra. Minden ember önálló biokémiai-fiziológiai-egészségi potenciállal rendelkezik, bármely ember eltérően reagálhat ugyanarra az anyagra, mint más fogyasztók, sőt ugyanaz a személy ugyanarra az anyagra is különbözőképpen reagálhat egy másik időpontban. Ezen elvárt pozitív hatások elmaradása nem tekinthető a termék hibájának, ha a termék hatóanyag-összetétele megfelel annak, amelyet a termékoldalon a "Terméktájékoztatóban" megismert a Vásárló. Továbbá az étrend-kiegészítőknek semmiféle egészségre gyakorolt hatás nem tulajdonítható, emiatt minden termékoldalunkon felhívjuk a Vásárló figyelmét arra, hogy betegség esetén forduljon orvoshoz. Termékeink minősége teljesen megbízható és kimagaslóan magas, azokat az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet is notifikálta, és zöldpipával látta el. 
Az étrenkiegészítők (táplálék-kiegészítők) fogyasztása nem helyettesítheti a rendszeres testmozgást, a változatos kiegyensúlyozott táplálkozást, és az egészséges életmódot. Betegség esetén forduljon orvoshoz.
 
Copyright 2017. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz