Candida, gombásodás, bőr- és emésztőrendszeri fertőzések - Házhozpatika webáruház és egészségügyi információk

 Keresés 
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Candida, gombásodás, bőr- és emésztőrendszeri fertőzések

Orvosi cikk 2.

A penészgombák, mint a XXI. század rémei


A penészgombákat két csoportra osztjuk: felületi - köröm- és bőrgombákra (dermatofitózisok) és belső - szervi gombákra. Az ember gombával fertőződhet a fertőzött területtel történő érintkezéssel, állatról és emberről egyaránt.

Az emberi szervezet saját immunrendszerrel rendelkezik, mely szinte belső rendőrségként működik. Egészségünk a szervezet immunrendszerétől, a védelmi mechanizmus helyes működésétől függ. Az immunsejtek többsége a szájüreg nyálkahártyájában és a belekben található. Elmondhatjuk, hogy a bélrendszer az immunrendszer bölcsője. Ennek a rendszernek fontos része továbbá a nyirokrendszer, a csontszövet, a lép és a vérben található immunsejtek. Amennyiben ennek a bonyolult rendszernek csak egyetlen része is megszűnik működni, a betegséget előidéző mikrobák eredményes ténykedésbe kezdenek. Az immunrendszer napi huszonnégy órán keresztül nyújt védelmet a káros mikroorganizmusok, különféle vírusok, baktériumok és penészgombák ezreinek támadása ellen. A helyesen funkcionáló immunrendszer nélkül az emberi szervezet képtelen védekezni a fertőzésekkel szemben. A helyzetet bonyolítja az a tény, hogy az emberek saját maguk is gyengítik immunrendszerüket a helytelen életvitellel, rendszertelen étkezéssel, kevés vitamin- és ásványbevitellel, stresszes élettel, antibiotikumok szedésével, kortizonhormon alkalmazásával, vagy mértéktelen alkoholfogyasztással és dohányzással.


Miként erősítsük immunrendszerünket?
Immunrendszerünket erősíti a rendszeres és helyes táplálkozás és az egészséges életvitel. Nagyon fontos a stressz kerülése, a fizikai aktivitás, a szükséges vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek szervezetbe való juttatása. A penészgombák jelenlétének tünete az édességek mértéktelen fogyasztása, az alkoholos italok, sör vagy bor kívánása, valamint a kelt tészták iránti étvágy megnövekedése. A penészgombák fejlődésük közben mérgező toxinokat, úgynevezett mitotoxinokat termelnek. A legismertebb gombás eredetű toxin az aflatoxin, amely a legyengült szervezetben előidézője lehet a daganatok kialakulásának. A penészgombás megbetegedésekben szenvedőknek jelentős cinkhiányuk van, ami viszont elengedhetetlenül szükséges az immunrendszer működéséhez. Hogy ez miért van így, azt jelenlegi ismereteink szerint nem tudjuk. A WHO elnevezésű nemzetközi egészségügyi szervezet napi 15 mg cink fogyasztását ajánlja (bizonyos esetekben napi 25 mg fogyasztását). A cink fogyasztásánál azonban be kell tartanunk az egészségügyi javallatot, mivel könnyen bekövetkezhet a túladagolás, illetve mérgezés is.

A penészgombás megbetegedések diagnosztizálása és gyógyítása
A penészgombák jelenléte diagnosztizálásához, valamint a gyógyítás érdekében laboratóriumi vizsgálatokra van szükség. A bélben való előfordulás megállapítása székletvizsgálat alapján történik. Nagyon fontos azonban, hogy a páciens a kivizsgálás előtt néhány nappal már ne fogyasszon penészes sajtokat, kefírt és kelt tésztát. Amennyiben a vizsgálat eredménye pozitív, gyógykezelésre van szükség. A negatív eredmény viszont nem garantálja, hogy a bélben nem fordulnak elő penészgombák. A vastagbélben ugyanis a penészgombák golyócskába tömörülhetnek, melyből egyetlen sejtjük sem kerülhet ki. Amennyiben a tünetek penészgomba jelenlétére utalnak, meg kell kezdeni a gyógykezelést, mely legalább fél évig, vagy egy évig is eltarthat. Az egyedüli lehetséges laboratóriumi módszer a penészgombák jelenlétének kimutatására a Candida albicans penészgomba ellenanyagainak identifikálása. A penészgombás megbetegedések kialakulását elősegíti a cukorbetegség, a daganatos betegségek, vagy az antibiotikumok hosszú ideig tartó szedése, a kortikoszteroidos gyógykezelés és egyéb gyógyszerek által okozott diszbakteriózis, melyek negatív hatással vannak az immunrendszerre. Amennyiben feltétlenül szükség van antibiotikumos kezelésre, ajánlatos a gyógyítás olyan szerekkel való kiegészítése, melyek csökkentik a gyógyszerek szervezetre gyakorolt negatív hatását. Ide sorolhatjuk a probiotikumokat, vagy az immunrendszert erősítő probiotikus baktériumokat és a prebiotikumokat, azaz rostanyagokat, melyek eljutnak a vastagbél legtávolabbi részeibe is, ahol tápanyagul szolgálnak a hasznos baktériumok számára. A legjelentősebb prebiotikum az inulin és az oligoszacharid. Ezen anyagok kombinációi a szimbiotikumok.

A penészgomba visszatérő betegségnek számít és gyakran ellenálló a kezeléssel szemben. Amennyiben végleg meg akarunk szabadulni tőle, állandóan erősítenünk kell immunrendszerünket. Azoknak a nőknek, akik hajlamosak a visszatérő hüvelygombás problémákra, ajánlatos kivizsgáltatniuk magukat, vajon a szájüregükben nincsenek-e élesztőgombák. Ezek ugyanis előszeretettel telepednek meg nehezen hozzáférhető helyeken, például a fogak között. A szájpenész jelenléte esetén a nők visszatérő hüvelyi mikózissal küzdenek. A nemi szervek mikózisa esetén feltétlenül szükség van a partner gyógykezelésére is.


A penészgombák jelenlétének tünetei
A penészgomba kísérő tünetei: hasmenés vagy székrekedés, étkezés utáni felfúvódás, fokozott bélgázképződés, szomjúságérzet, lepedékes nyelv, szájzugfekély, fogínyvérzés, a száj kiszáradása, hasfájás, rosszullét, légzési zavarok, gyomorégés, súlycsökkenés vagy súlygyarapodás. A penészgombák kedvező táptalajra lelnek a szénhidrátokban és a cukrokban. Amennyiben ezekből kevés jut a szervezetbe, hipoglikémia, azaz alacsony vércukorszint alakul ki a szervezetben, mert a penészgombák mindezeket az anyagokat saját szükségletükre használják fel. Ennek az állapotnak a kísérő tünetei: gyengeségérzet, izomgörcs, állandó éhségérzet, általános kimerültség, gyengeség, fáradtság, alvászavarok, rosszullétek, kedvetlenség, fokozott izzadás és az ok nélküli kedélyhullámzás.

Egészségügyi problémák: ismétlődő megfázás, húgyhólyaggyulladás vagy hüvelygyulladás és általános hajlam a fertőzésekre.

Szívpanaszok: heves szívdobogás, szívritmuszavarok, szívtáji fájdalomérzet - ebben az esetben a beteget alaposan ki kell vizsgálni, hogy kizárható legyen a szív megbetegedése.

További tünetek: a kiütések, viszketés, égő érzés, nedvedző kisebesedések a végbél tájékán, amelyek rendkívül kellemetlenek és a betegek gyakran szégyellnek beszélni róluk.

Nőknél gyakoriak az alhasi panaszok, mint például a húgyhólyaggyulladás, petefészek- illetve hüvelygyulladás, folyások, hormonzavarok, a menstruációs ciklus zavarai és a terméketlenség. Mindkét nemnél előfordul a nemi érintkezés elutasítása, gyakran viszketés, égető érzés a szeméremtesten és a hüvelyben.

Ugyancsak árulkodó tünetnek számít a májenzimek megnövekedett értéke a következetes absztinencia ellenére. Az alkohol feltehetőleg azért jelenik meg a szervezetben, mert a penészgombák a bélben a cukrot alkohollá alakítják.

Allergiák: a penészgombák kiválthatják a szervezetnek a legkülönfélébb élelmiszerekkel szembeni allergiáját. Amennyiben az allergia kezelése hatástalannak bizonyul, a beteget ki kell vizsgálni annak megállapítása érdekében, hogy nem fertőződött-e a szervezete Candida gombával.

Reumatikus ízületi és izomfájdalmak: a bélben előforduló penészgombák okozói lehetnek a köszvénynek és az arthrosisnak.

További tünetcsoport a migrénes fejfájás, a depresszió, fáradtsági tünetek és az álmatlanság.

Bőrbetegségek: korpaképződés, viszketés a fejbőrön, kiütések az arcon és a test egyéb részein, csalánkiütés, akne, töredezett és elszíneződött körmök.

A leggyakoribb tünet a nagyon kellemetlen székrekedés, ami a több mint háromnaponkénti, illetve kevesebb mint heti háromszori nagyon megerőltető székletkiválasztásban nyilvánul meg. A szervezet immunrendszere szempontjából nagyon fontos szerepet játszik a bélrendszer. A belekben 200-300 négyzetméternyi nyálkahártyára jut az összes immunsejt 75 százaléka. A különböző fajta mikrobákhoz tartozó mikroorganizmusok billiójai telepednek meg a belek egészséges nyálkahártyáján már a születésünk napjától kezdve. A Lactobacillus, vagy a Bifidobacterium típusú baktériumok gondoskodnak arról, hogy a belekben ne telepedjenek meg a penészgombák. Egyszerre két területen fejtik ki hatásukat, egyrészt megtelepednek a nyálkahártyán, elvéve a helyet a penészgombáktól, másrészt fehérjeanyagokkal megtámadják és megölik a penészgombát, miközben nem ártanak az embernek.

Penészgombák az egyes szervekben
Az emberek sokáig azt hitték, hogy a vastagbél mindössze az emésztőrendszer valamiféle hulladékgyűjtője, s nincs különösebb jelentősége az ember egészsége szempontjából. Bebizonyosodott azonban, hogy ez nem így van. Az immunrendszerhez tartozó hasznos baktériumok állandó küzdelmet folytatnak a káros baktériumokkal és a penészgombákkal. Ez utóbbiak felfalják azokat a tápanyagokat, melyek a hasznos baktériumok létezéséhez szükségesek, miközben anyagcseréjük mérgező produktumai károsítják a bélflórát és gyengítik az immunrendszert. Amennyiben a penészgombák az emésztőrendszeren kívül egyéb szervekben telepednek meg, szervi penészgombáknak nevezzük őket. Különösen veszélyes a Candida albicans és a Candida parapsylosis. A Candida kétalakú penészgomba, egyrészt egysejtű élesztőgomba, másrészt sarjadzó gomba, mely az egész szervezetben elterjeszti az élesztőgomba spóráit. Ez utóbbi kedvező feltételek mellett elterjed az egész szervezetben, az agyat sem kímélve.

A huszadik század a baktériumokkal folytatott harc jegyében telt, a huszonegyedikre pedig a penészgombákkal vívott küzdelem nyomja rá a bélyegét. Igaz, sokat tudunk róluk, de korántsem mindent. A penészgombák mindenütt előfordulnak, az egész világon megközelítőleg százezer fajtájuk ismeretes. Egyesek közülük ehetőek, gyógyszerek, élelmiszerek alapanyagául szolgálnak, termőbbé teszi a földet, vagy megtisztítják az erdőt az elhalt farészektől. Mások ezzel szemben betegségeket okoznak. Viszont mindannyiuknak van egy közös tulajdonságuk: nem képesek önálló életre, s ha nem találnak megfelelő alanyra, elpusztulnak.

Ez a mástól függő életforma a parazitizmus. Vannak gombák, melyek az emberrel léteznek parazita viszonyban, például a dermatophyták, melyek az emberi bőrön, vagy az emberi bélben telepszenek meg. A betegségeket okozó penészgombák az emberi szervezetben csak azzal a feltétellel tudnak fejlődni, ha hozzájutnak a számukra megfelelő tápanyaghoz, nevezetesen a cukrokhoz, alkoholhoz, vagy például a fehér lisztben lévő keményítőhöz.

Szerző: Dr. Alicja Oleszczuk-Mileczek, Lengyelország
szülész, nőgyógyász szakorvos



Orvosi cikk 3.

Oregánóolaj a penészgombák ellen


Az Oreganis étrend-kiegészítő szurokfűből (Origanum vulgare), közismertebb nevén oregánóból származó olajat tartalmaz. Az oregánóban több mint 30 fajta aktív alkotóelem található - esszenciális olajak, vitaminok, ásványi anyagok, viszonylag nagy mennyiségű klorofill, csersav, flavonoidok, fitoszterolok és további értékes anyagok. Az oregánó legfőbb alkotórésze egy karvakrol-tartalmú, antiszeptikus hatású illóolaj.

A karvakrol penészölő anyag, amely más fenolsavakkal együtt tönkreteszi a baktériumok és vírusok sejtfalát. Az oregánó ásványi anyagokat is tartalmaz, pl. kalciumot, cinket, rezet, foszfort.

Az oregánó összetevői segítenek megállítani a baktériumok, penészgombák, és némely vírusok, fejlődését. Az oregánó-kivonat vízhajtó, romlásgátló, detoxikáló, epeserkentő, fertőtlenítő, gyulladásgátló hatású, megelőzi az ödémák kialakulását és megkönnyíti a váladék felköhögését. Segít kezelni a bőr bakteriális, főleg gennyes fertőzéseit, az elégtelen májműködést, a petefészek- és vastagbél-gyulladást, az erős havi vérzést és az elégtelen fehérjelebontást.


A gyógynövény tulajdonságait már Hippokratész és Arisztotelész is ismerte, akkoriban az emberek csodatévő vagy varázslatos növényként emlegették. Sebek és mérgező harapások, fertőzések és a tüdő megbetegedéseinek kezelésére használták. Az oregánóból készült olajat gargarizálásra, a bőrpenészt kezelő gyógyfürdők készítésére, valamint a rovarcsípések, afták, fogínygyulladás kezelésére alkalmazták.

Az oregánó baktériumölő hatásáról szóló ősi elméleteket bebizonyította a modern tudomány. A tudósok kísérletek sorával bizonyították, hogy az oregánó minden antiszeptikus anyag közül a legjobb eredményeket érte el, mivel a bőrön, nyálkahártyán, fertőzött sebeken egyaránt pusztítja a mikroorganizmusokat. A tudósoknak sikerült például 1000 csepp mikroorganizmusokkal szennyezett vizet 1 csepp oregánóolaj segítségével fertőtleníteni. Ez az eredmény eddig páratlan, nem hasonlítható össze semmilyen más növénnyel.


A modern kutatások eredményei alapján a penészgombák a felelősek a krónikus homlok-, arc- és orrmelléküreg-gyulladásokért, a fül és a tüdő megbetegedéseiért. Némely bőrbetegségeket, mint pl. az ekcémát, pikkelysömört és seborrhoeás bőrt is gyakran okozhatják penészfertőzések. Bebizonyosodott azonban, hogy a penészgombákat tönkreteszi már az alacsony koncentrációjú oregánóolaj is, amely a tesztelt penészgombák mindegyikét neutralizálta. Kísérletek bizonyítják, hogy az 1%-os oregánóolaj teljesen elpusztította a Candida erjesztőgombát, nagyon sok penészgomba-fertőzés okozóját, amelyek -- főként az emésztőrendszerben kezdődő - szervrendszert érintő autoimmun betegségeket idéznek elő.


Az oregánó megöli a különböző vírusokat, pl. a szájon és nemi szerveken herpeszt okozó vírusokat. Jelenlegi ismereteink alátámasztják, hogy az oregánó képes felvenni a harcot a különböző fertőzésekkel (megfázással, influenzával, stb.) szemben.

Tudományos kísérletek bizonyítják, hogy az oregánóolaj nagyon pozitív hatással van az immunrendszerre (képes interferonok, vagyis a mikroorganizmusokkal harcoló anyagok képzésére). Influenzajárvány és megfázások idején érdemes tehát az oregánó után nyúlni.


Szerző: Dr. Alicja Oleszczuk-Mileczek, Lengyelország
szülész, nőgyógyász szakorvos


Kapcsolódó cikkek
több információért kattintson a linkre



- Oreganó olaj

Felíratkozás Hírlevélre





Figyelem: a "Tudástár" "Kapcsolódó hatóanyagok" "Kapcsolódó termékek" "Kapcsolódó cikkek" "Kulcsszavak" fülek alatt felsorolt pontok nem tekinthetők a részünkről tett egészségre vonatkozó állításnak. Egyrészt a Google kereső robotokkal, másrészt a látogatóinkkal való jobb navigációs kommunikációra szolgálnak. A kapcsolódó témaköröket ismeretbővítés céljából közöljük, azok a linkekre kattintva elolvashatók. Az orvosi cikkek menűpont alatt tudományos kutatási eredményekről, orvosi tapasztalatokról olvashat publikációkat. Felhívjuk az olvasók (Vásárló) figyelmét, hogy az itt nyert információk nem tekinthetők a részünkről tett semmilyen egészségre vonatkozó állításnak, és nem tekinthetők semmilyen étrend-kiegészítő termék vagy hatóanyag reklámjának. Az ismeretbővítés nem helyettesíti az orvosi kezelést, betegség esetén forduljon orvoshoz. Az öngyógyítás, az öndiagnózis veszélyeket rejt magában, a helyes táplálkozásról, követendő életmódról, étrend-kiegészítők szedéséről orvosával konzultáljon. A "Terméktájékoztatókban" a gyártók, forgalmazók által rendelkezésünkre bocsátott termékinformációs adatok olvashatók. Mindezen információkból laikusok által levont téves következtetésekért, illetve vásárlóink öngyógyító törekvéseiért, az abból eredő esetleges egészségi károsodásért felelősséget nem vállalunk. Elhárítunk minden felelősséget és kárigényt az étrend-kiegészítő termékek szedésétől elvárt bármiféle pozitív hatás elmaradásáért, különös tekintettel a betegségben szenvedő vásárlókra, valamint a fogyókúrás" (fogyókúrát támogató) és az ún. "potencianövelő" "vágyfokozó" (afrodiziákumokat tartalmazó) termékcsoportokra. Minden ember önálló biokémiai-fiziológiai-egészségi potenciállal rendelkezik, bármely ember eltérően reagálhat ugyanarra az anyagra, mint más fogyasztók, sőt ugyanaz a személy ugyanarra az anyagra is különbözőképpen reagálhat egy másik időpontban. Ezen elvárt pozitív hatások elmaradása nem tekinthető a termék hibájának, ha a termék hatóanyag-összetétele megfelel annak, amelyet a termékoldalon a "Terméktájékoztatóban" megismert a Vásárló. Továbbá az étrend-kiegészítőknek semmiféle egészségre gyakorolt hatás nem tulajdonítható, emiatt minden termékoldalunkon felhívjuk a Vásárló figyelmét arra, hogy betegség esetén forduljon orvoshoz. Termékeink minősége teljesen megbízható és kimagaslóan magas, azokat az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet is notifikálta, és zöldpipával látta el. 
Az étrenkiegészítők (táplálék-kiegészítők) fogyasztása nem helyettesítheti a rendszeres testmozgást, a változatos kiegyensúlyozott táplálkozást, és az egészséges életmódot. Betegség esetén forduljon orvoshoz.
 
Copyright 2017. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz