Fito- (növényi) ösztrogének szerepe a nők életében a változó korban és utána - Házhozpatika webáruház és egészségügyi információk

 Keresés 
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Fito- (növényi) ösztrogének szerepe a nők életében a változó korban és utána

A fito- (növényi) ösztrogének
megvédik a nőket a civilizációs betegségektől


Orvosi cikk

A nők életének elengedhetetlen velejárója a menstruációs ciklus. Ezt a petefészkek által termelt hormonok szintje irányítja. A hormonszint rendszeres változása teszi lehetővé a nők számára a fogamzást és a magzat kihordását. Emellett ezeknek a hormonoknak más, ugyancsak fontos hatásai is vannak a nők életére és egészségére. Némi túlzással állíthatjuk, hogy a szabályosan működő petefészek termékeny korban megvédei a nőket bizonyos civilizásciós betegségektől. Annál nagyobb gondot jelent viszont, hogy a hormontermelés megszűnésével, tehát a menopauza kor, a természet, azaz a a hormok megszűnnek gondoskodni a nőkről.

Mire a szolgálnak az ösztrogének, azaz a női nemi hormonok?
Az ösztrogének teszik lehetővé a fogam
zást. És épp ezen hormonok aktivitásának megszűnésével hozható összefüggésbe tudományos ismereteink szerint az, hogy a változó korban a nőket hőhullámok, elgyengülések, fokozott izzadás, ismétlődő rosszullétek, fejfájás, emésztési problémák, álmatlanság gyötrik. Ezekenek a panaszoknak a skálája a felsoroltaknál sokkal szélesebb, amiről az 50 és 55 év közötti asszonyok tudnának beszámolni. S bár ezek a panaszok egy idő után megszűnnek, felváltja őket valami ennél is rosszabb. Lassan kialakuló, kezdetben tünetmentes kórok ezek. A csonttömeg csökkenéséről, csontritkulásról, majd az ezt követő, lassan kialakuló érelmeszesedésről van szó. Bizonyított tény, hogy a változás koráig, összehasonlítva a velük egyidős férfiakkal, a nők sokkal kevésbé vannak kitéve a szív- és érrendszeri betegeségek kialakulásának veszélyének. A klimax idejében azonban ezen veszélyeztetettség tekintetében utolérik, sőt megelőzik férfi társaikat. A művi úton előállított ösztrogénekkel való kezelés azonban másfajta súlyos egészségügyi kockázattal jár.

Mit szól ehhez a tudomány?
Korszerű megoldási lehetőséget kínál a hiányzó női nemi hormonok gyógyszerek segítségével való pótlása a változás korának idején. A szintetikus ösztrogén készítményeknek tabletta, illetve tapasz formájában törétnő bejuttatása a szervezetbe valóban csökkentette az infarktus előfordulásának arányát a problematikus korban levő nőknél, javult a vér koleszterin szintje, valamint csökkent azon csonttörések száma, melyek a csontritkulás következményei voltak. Csakhogy... Ahogy az már a korszerű gyógyászatban lenni szokott, mindennek van rossz oldala, mellékhatása is. Éppen azoknak a nőknek az esetében, akiknél a saját hormontermelés megszűntekor ezeket szintetikus ösztrogénekkel pótolták, néhány év eltetlte után valamennyivel nagyobb számban fordult elő a méhrák. Ezeknek a szintetikus anyagoknak a kóros sejtburjánzásra gyakorolt hatása azóta is vita tárgyát képezi. Ezért a tudósok új javaslattal álltak elő: művi uton előállított ösztogénekhez adjunk ugyancsak művi úton nyert gesztagéneket.

S mi történt?
Csökkent a méhrák előfodulása, viszont megnőtt a mellrák kialaulásának kockázata. Az utóbbi években kezd bizonyítást nyerni az, amit az orvosok már régóta tudnak. A művi úton létrehozott ösztrogének növelik az értrombózis, azaz az ér elzáródásának veszélyét. Vénaembólia esetén a vérrög leoldódhat a vénákból, s a szív jobb pitvarába és kamrájába kerül, innen pedig tovább a tüdőartériákba, amelyiket emiatt eldugulhatnak, s kialakul a tüdőembólia. Csak mellékesen jegyezném meg, hogy az USA-ban a kórházban bekövetkezett elhaláléozások leggyakoribb oka éppen a tüdőembólisa volt.

Mi tehát a megoldás?
Tudjuk, hogy a nőknek problémáik vannak a változó korban. S mi ezeket képesek vagyunk orvosolni. A segítségnek ez a módja a hormok adagolása jelentősen csökkenti az infarktus és az agyvérzés veszélyét, valamint korlátozza a csontritkulást. A másik oldalon viszont a nők egy kis részénél a hormontabletták szedése növeli a méh-mellrák veszélyét, nem is szólva a trombózis és az embólia kockázatáról. A rák kockázatára vonakozó felmérések közzétételét követően hozták nyilvánosságra az úgynevezett epidemiológiai kutatás eredményét, mely összehasonlítja bizonyos betegségek előfordulását a világ különböző részein és egyben vizsgálja az okokat, hogy például bizonyos országokban miért ritkább az infarktus, mint másutt. És épp egy ilyen kutatás során jöttek rá a tudósok, hogy a 60 évnél idősebb ázsiai nőknél sokkal ritkább a méh-mell- vagy a petefészekrák. S ugyanitt a nők sokkal kisebb számarányban szenvednek szív- és érrendszeri megbetegedésekben. Sőt, azt is megállapították, hogy az ázsiában élő nők nem kűzdenek annyi problémával a klimax idején, mint európai és amerikai kortársai. A tudósok igyekezetek rájönni mindennek az okára, és sikerült is nekik. Az ázsai asszonyok naponta fogyasztanak jelentős mennyiségű szója tartalmú ételt. Egy átlagos japán, indiai, kínai naponta megközelítőleg 20-80 mg genisteint fogyaszt el a szójával. Ugyanebből egy európaira vagy amerikaira mindössze 0-2 mg napi mennyiség jut.

Mi is a genistein?
Olyan izoflavonoid, amely a szójában található. Sok egyéb anyaggal együtt a fitoösztrogének csoportjába tartozik. Amennyiben ismerősenk hangzik a kifejezés, nem tévednek. A fito, azaz növényi és az osztrogén szavak összkapcsolásából keletkezett, és olyan ösztrogénekre utal, amelyek a növényekben vannak jelen. S mint azt már említettük, egy ilyen fitoösztrogén, a genistein a szójában található. Épp ennek köszönhetően az ázsiai nők sokkal könnyebben esnek át a klimaxon és a menopauzán, s eközben jóval kevesebb náluk a rákos megbetegedés. S mindez nemcsak a női szervek rákos megbetegédésére vonatkozik, a kutatási eredmények szerint a szója csökkenti a vastagbélrák, a tüdőrák és a prosztatarák kockázatát is. Tehát akad itt valami a férfiak számára is, legalábbis ázsiában.

Vajon jobbak a fitoösztrogének?
Minthogy azt már az előzőekben említettük, növényi eredetű anyagokról van szó. Ezért struktúráljukat tekintve némileg eltérnek a petefészekben termelődő hormonoktól. A lényeg viszont, hogy minden pozitív hatásuk megegyezik a mesterségesen előállított hormonokéval. Viszont számos kutatási eredmény alapján a fitoösztrogének csökkentik a mellrák, a méhrák és a petefészekrák előfordulásának veszélyét. Mi több, használatukat követően nem mutatták ki értombózis, vagy tüdőembólis nagyobb számban való előfordulását. Tehát nincs mit csodálkoznunk azon, hogy a japán és a kínai nők egészségesebbek európai társnőiknél.

Hogyan lehet a fitoösztrogénekhez hozzájutni?
Fogyaszthatunk rendszeresen szója termékeket, tofut, vagy főzhetünk vele. Viszont vásárlásnál tudatosítanunk kell, hogy nem minden szállító képes a szóját helyesen szárítani vagy raktározni. És éppen a szójánál nagy a penészgombával való fertőzöttség előfordulásának veszélye, ami ráadásul nem látható. Viszont bizonyos penészfajták, például az Aspergullis flavus meglehetősen veszélyesek. Az aflatoxinról van szó, mely előfordulhat a rossz minőségű szójában. Ez rendszeres fogyasztás esetén májrákot idéhet elő. S ez még csak egy példa.

Vajon létezik biztonságosabb megoldás is?
A válasz igen. Vezető cégek képesek kifogástalan minőségű szójakivonat előállítására garantált izoflavonoid tartalommal. Ezek közé a cégek közé tartozik a finnországi Hankintatukku Oy. A megfelelő készítmény szójaizoflavonoidokat tartalmaz, továbbá vörös lóhere porított kivonatot, szójafehérjét és E-vitamint. Az izoflavonoidok mennyisége 50 mg, azaz megfelel annak a mennyiségnek, amit egy átlagos japán nő fogyaszt egy nap alatt. Tehét ez egy nagyon biztonság és alkalmas természetes készítmény a klimaxos panaszok enyhítésére valamint a szív- és érrendszeri betegségek, illetve a csontritkulás megelőzőzésére, a menopauza (55 éves és idősebb korban) idején. S mindenezek mellett nem növeli a trombózis és az embólia valamint a mell-, méh- és petefészekrák veszélyét.

Kik tartoznak az oszteoporózis (csontritkulás) által leginkább veszélyeztetett csoportba?
A National Osteopororis Fundation elnevezésű hivatalos amerikai szervezet szerint (1998) azok a nők, akik kora gyermekkorban, vagy bérmikor életük során csonttörést szenvedtek, szenvedélyes dohányosok, és alacsony 50-60 kg körüli a  testsúlyuk. További rizikótényezőnek számít a rendszeres alkohol fogyasztás vagy bizonyos gyógyszerek hosszú ideig taró szedése.

Forrás:
Mudr. Jiri Matuska orvosi cikke
Finclub Magazin 5/2001
Szlovákia

Felíratkozás Hírlevélre

Figyelem: a "Tudástár" "Kapcsolódó hatóanyagok" "Kapcsolódó termékek" "Kapcsolódó cikkek" "Kulcsszavak" fülek alatt felsorolt pontok nem tekinthetők a részünkről tett egészségre vonatkozó állításnak. Egyrészt a Google kereső robotokkal, másrészt a látogatóinkkal való jobb navigációs kommunikációra szolgálnak. A kapcsolódó témaköröket ismeretbővítés céljából közöljük, azok a linkekre kattintva elolvashatók. Az orvosi cikkek menűpont alatt tudományos kutatási eredményekről, orvosi tapasztalatokról olvashat publikációkat. Felhívjuk az olvasók (Vásárló) figyelmét, hogy az itt nyert információk nem tekinthetők a részünkről tett semmilyen egészségre vonatkozó állításnak, és nem tekinthetők semmilyen étrend-kiegészítő termék vagy hatóanyag reklámjának. Az ismeretbővítés nem helyettesíti az orvosi kezelést, betegség esetén forduljon orvoshoz. Az öngyógyítás, az öndiagnózis veszélyeket rejt magában, a helyes táplálkozásról, követendő életmódról, étrend-kiegészítők szedéséről orvosával konzultáljon. A "Terméktájékoztatókban" a gyártók, forgalmazók által rendelkezésünkre bocsátott termékinformációs adatok olvashatók. Mindezen információkból laikusok által levont téves következtetésekért, illetve vásárlóink öngyógyító törekvéseiért, az abból eredő esetleges egészségi károsodásért felelősséget nem vállalunk. Elhárítunk minden felelősséget és kárigényt az étrend-kiegészítő termékek szedésétől elvárt bármiféle pozitív hatás elmaradásáért, különös tekintettel a betegségben szenvedő vásárlókra, valamint a fogyókúrás" (fogyókúrát támogató) és az ún. "potencianövelő" "vágyfokozó" (afrodiziákumokat tartalmazó) termékcsoportokra. Minden ember önálló biokémiai-fiziológiai-egészségi potenciállal rendelkezik, bármely ember eltérően reagálhat ugyanarra az anyagra, mint más fogyasztók, sőt ugyanaz a személy ugyanarra az anyagra is különbözőképpen reagálhat egy másik időpontban. Ezen elvárt pozitív hatások elmaradása nem tekinthető a termék hibájának, ha a termék hatóanyag-összetétele megfelel annak, amelyet a termékoldalon a "Terméktájékoztatóban" megismert a Vásárló. Továbbá az étrend-kiegészítőknek semmiféle egészségre gyakorolt hatás nem tulajdonítható, emiatt minden termékoldalunkon felhívjuk a Vásárló figyelmét arra, hogy betegség esetén forduljon orvoshoz. Termékeink minősége teljesen megbízható és kimagaslóan magas, azokat az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet is notifikálta, és zöldpipával látta el. 
Az étrenkiegészítők (táplálék-kiegészítők) fogyasztása nem helyettesítheti a rendszeres testmozgást, a változatos kiegyensúlyozott táplálkozást, és az egészséges életmódot. Betegség esetén forduljon orvoshoz.
 
Copyright 2017. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz