Chlorella alga méregtelenítés, lúgosítás - Házhozpatika webáruház és egészségügyi információk

 Keresés 
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Chlorella alga méregtelenítés, lúgosítás

Hatóanyag: Chlorella alga


A Chlorella alga, közismert nevén zöldalga a legősibb és legfontosabb élőlény.
1 milliárd éve tisztítja a Föld légkörét, és óceánjait, termeli az oxigént és a klorofilt. K
iszűri a mérgező nehézfémsókat az emberi szervezetből is, a mérgező dioxén származékokat, mérgező mezőgazdasági permetszer maradványokat - peszticideket. Mindezek a mérgező anyagok a környezetünkből, elsősorban a táplálékból kerül szervezetünkbe, a nagyipari élelmiszergyártás technológiájával, a mezőgazdasági permetszerekkel, rovarirtókkal, a szennyezett ivóvízzel, és a szennyezett takarmányon tartott állatok húsával, tejével.

A zöldalga további áldásai
- a sejtjeinket vitalizálja,
- növekedési faktorokat tartalmaz, amelyek az őssejtekhez hasonlóan regenerálóan hatnak,
- lúgosít,
- javítja az emésztést, megszüntet számos emésztőrendszeri problémát,

- energetizál, több lesz az életerő,
- szebb lesz a bőr,
- lassítja az öregedési folyamatokat,
- gyerekeknél emeli az IQ-t,
- erősíti az immunrendszert,
- fontos biológiai anyagokat tartalmaz.

Japán lakossága fogyasztja a legtöbb zöldalgát, és Japánban a leghosszabb az emberi élettartam. S
ok tudós a hosszú élet titkát látja a zöldalga fogyasztásában.
Célszerű minden évben egy 2-4 hónapos méregtelenítő kúrát elvégezni a zöldalgával.


Kapcsolódó termékek

- Chloretabs


Orvosi cikk

Chlorella alga: vissza az életerő ősi forrásához!


Az élet kb. 3,5 milliárd ével ezelőtt alakult ki az óceánokban és az első élőlények az algák voltak. Különböző mutációknak köszönhetően, az összes élőlény az algákból jött létre és telepítette be a Földet. Mint az "élet forrásának", az algáknak tartalmazniuk kell azokat az építőanyagokat amiből a bonyolultabb életformák állnak, beleértve a növényeket, állatvilágot és az embereket.

Az atmoszféra oxigén tartalmának 80%-át is az algák produkálják
és "csak" 20%-át az esőerdők. Az algák a leghatékonyabb napenergia hasznosítók, átalakítva ezt az energiát szerves anyagokat hoznak létre és táplálják szinte az egész óceánt. Kiváló tápláló és erősítő hatását az algáknak már az Inkák  és az Aztékok is felismerték. Az inkák földje nagyságban vetekedett a Római Birodaloméval. A jól működő ellátmányozás biztosította birodalmuknak a fennmaradást és a túlélést. A mezőgazdaságuk nem csak a forradalmian új öntözőrendszernek, teraszos földművelésnek  és kifinomult tartósítási módszereknek köszönhette hatékonyságát, hanem a mikro-algáknak és különösen a zöldalgáknak, más néven chlorellának széleskörű alkalmazásának. Felismerve annak egyedülálló immunerősíti hatását, rendszeresen fogyasztották a chlorellát, állataiknak is adták, sőt a termőföldek táplálására is alkalmazták.

Többek között ezt bizonyítják a 16. századból származó Toribio de Bonavente atya jegyzetei, aki ekkortájt figyelte meg, hogy a Tezcoco-tó közepére, egy szigetre épült Tenochtitlanban, az Azték Birodalom fővárosában élő indiánok a víz felszínéről valamilyen élelmiszert gyűjtöttek és azt többféle módon elkészítve nagy mennyiségben fogyasztottak.

A japán konyhaművészetnek is elengedhetetlen eleme az zöldalga. Egy átlagos japán évente közzel 10 kg algát fogyaszt. Ez egy európai ember évi cukorfogyasztásának felel meg. Nem kizárt, hogy az algáknak köszönhetik a japánok a világon egyedülállóan magas élettartamukat.

A tudomány figyelmét sem kerülte el a chlorella.

A Szovjetunió űrhajósai táplálékként használták, kutatásokat folytattak az algák űrben való termelésével kapcsolatosan, hiszen feldolgozzák a káros anyagokat, rengeteg oxigént termelnek, bő, jó minőségű tápanyag-forrásként is felhasználhatók. Vladimir Remek, csehszlovák űrhajós, a Szoljut-6  űrállomáson a chlorella űrbéli tenyésztésével volt megbízva. Napjainkban a NASA  és az európai űrkutatók, együttműködve az orosz űrhajózási központtal tovább kutatják az algák űrbéli hasznosítását (Chlorella-1 program), továbbá kiemelkedően fontos szerepet szánnak e parányi élőlényeknek, melyekre nem hat a gamma-sugárzás káros hatása,  a Mars meghódításában.
  
Sugárfertőzött betegeket az orvosok már régóta kezeltek eredményesen zöldalga és kékalga készítményekkel. Különösen a csernobili atomreaktor felrobbanása után szereztek igazán sok pozitív tapasztalatot az orvosok, hiszen számos beteg az algáknak köszönhette gyors felépülését.  
  
Utánanéztem, hogy miben rejlik e parányi élőszervezet fantasztikus gyógyító ereje. Ahogy kezdtem elmélyülni a tudományos cikkek óriási halmazában, rájöttem, hogy az anyagcserezavarok szinte minden területén hasznosítható a zöldalga. Mivel rengeteg bioaktív összetevőt tartalmaz, hatásmechanizmusa rendkívül sokoldalú.
  
Minden gyógyhatás annál erőteljesebben nyilvánul meg,

minél precízebb méregtelenítés, "nagytakarítást" sikerül véghezvinnünk. Környezetünkből jelentős mértékben jutnak be a szervezetünkbe káros nehézfémek, növények védelmére alkalmazott peszticidek (rovarölő, gombaölő és gyomirtó szerek), melyek a Földön élő valamennyi élőlényre káros hatással vannak, felhalmozódnak és hosszantartó mérgezést okoznak.

A Chlorella sporopolenin tartalmának köszönhetően "nehézfém-mágnes"-ként működik,
teljes mértékben képes lekötni és kitakarítani a káros anyagokat, peszticideket, nehézfémeket. A sporopolenin karotin és karotinoid észterek polimerizációs terméke, mely a növényi világban csak a  pollenszemek, spórák falában található és a legellenállóbb sejtfalalkotó anyag. Sokan a sporopolenin-t sporopolein-nek nevezik, ez nem helyes, téves meghatározás. Német kutatók bizonyították a sporopolenin UV-gátló, ránctalanító és antioxidáns hatását és javasolják széleskörű kozmetikai alkalmazását.

Magas rosttartamának (cellulóz) köszönhetően
a chlorella fokozza a bélmozgást, javítja az emésztést, csökkenti a bélsár kiürítésének idejét, ezzel a toxikus anyagok belekben lévő tartózkodási ideje, egyben felszívódása is  csökken.
  
Számos tanulmány is bizonyítja,

hogy az algák irreverzíbilisen megkötik a nehézfémeket. Például, a kadmiummal és algákkal  táplált fiatal kísérleti patkányoknál nem jelentkeztek mérgezési tünetek, fejlődési rendellenességek, ellentétben a kontroll csoporttal, mely nem kapott a kadmium mellé algát a táplálékba. A Chlorella pyrenoidosa képes lekötni a rezet és a nikkelt, mivel peptidjei jelentősen megnövelik a coeruloplazmin szintjét. Ez a tulajdonsága különösen fontos olyan súlyos betegségben szenvedők kezelése során mint a Wilson-kór.
  
A dioxin-mérgezés főként a szennyezett élelmiszerek közreműködésével jön létre.

A dioxin a jórészt az ipari hulladékokból származó klór-vegyületek összefoglaló neve. A dioxin zsirban jól oldódó anyag, ezért az emberi zsírszövetben, a májban és az anyatejben is képes felhalmozódni. Erősen mérgező a csecsemőmirigyre, az immunrendszerre és a májra, rákkeltő tulajdonsága sem elhanyagolható. A klór tartalmú peszticidek, klórozott fenolok, és a rendkívül mérgező poliklór-dibenzo-dioxinok (PCDD) és poliklór-dibenzo-furánok (PCDF) jelentenek veszélyes szennyezést a hidroszférában, ahonnan különböző utakon az emberi szervezetbe is könnyen bejuthatnak.  

A klorofill a zöld növényeknek azon anyaga,
amely a Nap sugárzó energiáját abszorbeálja (elnyeli), és közvetíti a növényi sejtben végbemenő szintetikus folyamatoknak. Érdekesség hogy a vérben lévő hemoglobinmolekulában található hem rész hasonlít a klorofillmolekulához. Több komoly kutatás eredménye igazolta, hogy a magas klorofilltartalmú zöldségek, mint például a kínai káposzta, a brokkoli, a hagyma és a zeller, gyorsítják a PCDD és a PCDF kiválasztását. Az  eddig  ismert  legmagasabb  klorofill-koncentrációt  tartalmazó  növény a Chlorella (ennek  köszönhetően 10-szer több oxigént tud termelni, mint bármely más növény), ezért a dioxin kiválasztásában ez az alga a leghatásosabb.

A klorofill aktiválja a PPAR-receptort (peroxisoma proliferációt aktiváló receptor), detoxikálás, mell- és prosztatarák A PPAR rendszer alapvető integrációs szerepet játszik anyagcsere folyamatainkat érintő környezeti hatások közvetítésében, mert a rendszert aktiváló ligandok között nagyszámú, a táplálkozással a szervezetbe jutó zsírsav származék szerepel. Másrészről a PPAR rendszer közvetíti a különféle szervezeti védekező folyamatok során keletkező mediátorok -prosztanoidok, leukotriének- anyagcserét is befolyásoló hatásait is. A PPAR  és   befolyásolja továbbá az immunrendszer sejtjeinek, a mononucleáris fagocita sejteknek cytokin (pl.  TNF- )  termelő képességét. Mindezek alapján felvethető, hogy a PPAR-család vizsgálandó tagjai jelentős szerepet játszhatnak a hazánkban is népegészségügyi problémát jelentő elhízás, 2-es típusú cukorbetegség és az érelmeszesedés egymással összefüggő kialakulásában. Számos klinikai kutatás igazolta a PPAR receptor aktiválásának a szervezet méregtelenítésére és néhány daganatos betegségre (mell- és prosztatarák) gyakorolt pozitív szerepét.

A chlorella fogyasztása során szignifikáns mértékben megnő a vérben a glutathion szintje.

A glutathion egy tripeptid, amelyet glutaminsav, cisztein és glicin aminosavak építenek föl. Sokfelé előfordul a mikroorganizmusokban, a növényekben és az állatokban is, és elsősorban antioxidánsként működik, szabadgyökökkel reagál, védi a sejteket a radioaktív- és az UV-sugárzástól,  vírusos fertőzésektől, a környezet méreganyagaitól, nehézfémektől illetve az oxidatív stressz okozta károsodásoktól. (Meister és Anderson, 1983). A glutathion fontos szerepet játszik a méregtelenítési folyamatokban azáltal hogy képes a toxinokhoz (pl. nehézfémek, peszticidek) kötődni, majd átalakítani őket olyan formába, hogy a vizelettel, illetve az epével ki tudjanak ürülni. A szervezet glutathion hiánya megbetegedéseket idézhet elő: diabetes, májbetegségek, szürkehályog, HIV fertőzés, rákos megbetegedések, ismeretlen eredetű tüdőfibrózis, allergiák. A dohányzás előidézője lehet a glutathion hiánynak, mivel jelentősen növeli annak felhasználását.
  

CGF (Chlorella Growth Factor)
Talán a leghatásosabb és az utóbbi időben a legtöbbet vizsgált anyag, amit a chlorella tartalmaz, a CGF (Chlorella Growth Factor), magyarul a chlorella növekedési faktor. A növekedési faktorok a sejtek felszínén található specifikus receptoraikhoz kötődnek. Specifikus növekedési faktorok előidézhetik
1/ új sejtek osztódását (mint például az epidermális növekedési faktor, az inzulinszerű növekedési faktor, a vérsejtképző növekedési faktor; lásd vérsejtképző szövet),
2/ sejtek vándorlását (például a fibroblaszt-növekedési faktor, FGF),
3/ közreműködhetnek a sebgyógyulásban (például a vérlemez eredetű növekedési faktor, PDGF) stb.

Egyes növekedési faktorok az egyedfejlődés embrionális fázisában működnek; például az idegnövekedési faktor (NGF) serkenti a nyúlványok (az axon és a dendritek) kinövekedését a fejlődő érző- és szimpatikus idegsejtekből. A chlorella növekedési faktor aktiválja makrofágokat és a TNF, emeli az IL-1 és IL-12 szintet, kísérletekben növelte az immunválaszt Listeria monocytogenes ellen, még az AIDS fertőzött egerek esetében is, hatásosan javítja a szervezet ellenállását Cytomegalia vírus és Escherichia Coli baktérium fertőzés alatt.


Stimulálja a az ellenanyagok szintéziséért felelős limfociták létrejöttét,
melyek a szervezet ellenálló képességét biztosítják a fertőzésekkel szemben, segíti a vörös vérsejtek kialakulását. Továbbá a CGF jelentősen csökkenti a daganatos sejtek szaporodását és a daganat okozta gyulladást a körülötte lévő szövetekben.

Kutatók és klinikusok számos tanulmány és kísérlet alapján  állítják, hogy hogy a CGF elősegíti a gyorsabb növekedést káros mellékhatások nélkül. Felnőttekben ez úgy jelentkezik, hogy az RNS/DNS funkciót fejleszti, ami felelős a fehérjék, enzimek és energia termeléséért a sejtek szintjén, miközben stimulálja a szövetregenerálódást és védi a sejteket néhány toxikus anyag ellen. Annak a gyermekcsoportnak amelynek rendszeresen adagolták a chlorellát  nem romlottak a fogai. Kevesebb betegeskedés mellet, ezek a gyermekek jobban nőttek, magasabb IQ-val rendelkeztek és szociálisan tapasztaltabbak voltak. Dr. Benjamin Frank, a "The No-Aging Diet" (Öregedés elleni diéta) című könyv szerzője, utal arra, hogy az emberi RNS/DNS-termelés az öregedés során jelentősen lelassul. Ennek következtében foyamatosan csökken az életerő, különböző kóros folyamatok jelentkeznek. Már jóval a chlorella CGF-ről  megjelent tudományos publikációk előtt, melyek igazolták, hogy ez az anyag igen figyelemre méltó forrása az RNS/DNS-nek, Dr. Frank már ajánlotta, hogy egy diétának gazdagnak kellene lennie nukleinsavakban, hogy lassuljon az öregedési folyamat. Hiszen mikor a RNS-ünk és DNS-ünk megfelelően megújul és képes betölteni a funkcióit, akkor hozzájárul ahhoz, hogy testünk hatékonyan használja fel a tápanyagokat, meg tudjon szabadulni a toxinoktól és a betegségektől is meg tudja védeni magát. Bizonyított, hogy a sejtek képesek az öngyógyításra és ezáltal az egész szervezet egészségi állapota is helyreáll. Csupán pár tápanyagra van szükségük amit a Chlorella Growth Factor (CGF) szinte mindenki számára biztosít.

E parányi alga a biológiailag aktív és értékes anyagok teljes arzenálját halmozza fel,

köztük növényi fehérjét az összes aminosavval, többek között mind a nyolcféle alapvető esszenciális aminosavat, ásványi anyagokat és alapvető nyomelemeket, például magnéziumot, káliumot, mangánt, vasat, cinket, kalciumot, számos vitamint, többek között C- és E-vitamint, niacint, B-vitaminokat, ezen belül a B12-őt aktív formáját, K-vitamint, pantoténsavat, folsavat, klorofillt, antioxidánsokat, polifenolt, telítetlen zsírsavakat, mint a -lionél- és linolsavat. Nem csoda, hogy a chlorella alkotórészei pótolhatatlanul értékes tápanyaggá teszik. Szárított állapotban 50 százalék proteint tartalmaz, gazdag telítetlen zsírsavakban, ásványi anyagokban, rostanyagokban, vitaminokban, klorofillben és sok más gyógyászati szempontból hatékony összetevőben. Semmilyen káros vagy mérgező anyag nem keletkezik az emésztése során.

Jelentős lúgosító hatása miatt véd a gombás fertőzések ellen.

Például a  Candida  Albicans  a  sarjadzó  gombák  egyik  legismertebb  faja. Normál  körülmények  között, minden  egészséges  testben megtalálható, és mindaddig,  amíg a szervezet kémiai egyensúlya fennáll, nem szaporodik el kórosan. A candida és egyéb gombás fertőzések jellemzően a szervezet elsavasodásából és a nehézfém-mérgezésből származnak. A gomba, ami a savas környezetben jelentősen el tudott szaporodni, megköti a nehézfémeket. A  gombás  fertőzések  ellen  szedett  szerek  megsemmisítik  a  gombát,  mire  a  nehézfémek fölszabadulnak,  bejutnak a véráramlatba és  egyenesen  a  gerincvelő,  illetve  az  agy  felé  veszik  útjukat.  Dr. Klinghardt  és  dr.  Rau  figyelmeztetnek, hogy  csaknem  az  összes  módszer,  amelyet  a  candida  ellen alkalmaznak veszélyes, ha először  nem a  nehézfémek kivezetésével kezdjük a gyógyítást. Csak ezt követően kezdhetjük  el a  gombairtó szerekkel való kezelést. Fordítva semmiképp sem jó! A candida-fertőzéseket ezerarcú betegségnek is hívják, hiszen rengeteg tünetet produkálnak, amelyek fő okozói az elsavasodás és a gombák által termel mérgező anyagok.

A chlorellának még számtalan gyógyhatása és bioaktív összetevője van. Ennek a felsorolásával meg sem próbálkozom, hiszen egész könyvespolcot töltenénk meg az idevonatkozó irodalommal. Ezért itt és most csak azokra vitaminokra és egyéb hatóanyagokra szorítkoztam, melyek kevésbé ismertek, de nem kevésbé hatásosak.

Dr. Tihanyi István
iridológus, gyermekgyógyász, természetgyógyász


Irodalom

Isolation, characterization and structural determination of a unique type of arabinogalactan from an immunostimulatory extract of Chlorella pyrenoidosa.
Carbohydr Res. 2005 Jun 13;340(8):1489-98. Suarez ER, Kralovec JA, Noseda MD, Ewart HS, Barrow CJ, Lumsden MD, Grindley TB.
Isolation of three high molecular weight polysaccharide preparations with potent immunostimulatory activity from Spirulina platensis, aphanizomenon flos-aquae and Chlorella pyrenoidosa.
Planta Med. 2001 Nov;67(8):737-42. Pugh N, Ross SA, ElSohly HN, ElSohly MA, Pasco DS.
An aqueous Chlorella extract inhibits IL-5 production by mast cells in vitro and reduces ovalbumin-induced eosinophil infiltration in the airway in mice in vivo.
Int Immunopharmacol. 2005 Apr;5(4):689-98. Kralovec JA, Power MR, Liu F, Maydanski E, Ewart HS, Watson LV, Barrow CJ, Lin TJ.
A hot water extract of Chlorella pyrenoidosa reduces body weight and serum lipids in ovariectomized rats.
Phytother Res. 2004 Feb;18(2):164-8. Hidaka S, Okamoto Y, Arita M.
DNA mismatch binding activities in Chlorella pyrenoidosa extracts and affinity isolation of G-T mismatch binding proteins.
Plant Physiol Biochem. 2005 Apr;43(4):309-13. Epub 2005 Mar 17. Hsu T, Chang KN, Lai YS, Jung TY, Lee GI.
Possible involvement of a 72-kDa polypeptide in nucleotide excision repair of Chlorella pyrenoidosa identified by affinity adsorption and repair synthesis assay.
Plant Sci. 2000 Jul 14;156(1):95-102. Hsu T, Sheu R, Lai Y.
Safety and immunoenhancing effect of a Chlorella-derived dietary supplement in healthy adults undergoing influenza vaccination: randomized, double-blind, placebo-controlled trial.
CMAJ July 22, 2003; 169 (2):111-117 Scott A. Halperin, Bruce Smith, Coleen Nolan, Janet Shay, Jaroslav Kralovec.


Felíratkozás Hírlevélre

Figyelem: a "Tudástár" "Kapcsolódó hatóanyagok" "Kapcsolódó termékek" "Kapcsolódó cikkek" "Kulcsszavak" fülek alatt felsorolt pontok nem tekinthetők a részünkről tett egészségre vonatkozó állításnak. Egyrészt a Google kereső robotokkal, másrészt a látogatóinkkal való jobb navigációs kommunikációra szolgálnak. A kapcsolódó témaköröket ismeretbővítés céljából közöljük, azok a linkekre kattintva elolvashatók. Az orvosi cikkek menűpont alatt tudományos kutatási eredményekről, orvosi tapasztalatokról olvashat publikációkat. Felhívjuk az olvasók (Vásárló) figyelmét, hogy az itt nyert információk nem tekinthetők a részünkről tett semmilyen egészségre vonatkozó állításnak, és nem tekinthetők semmilyen étrend-kiegészítő termék vagy hatóanyag reklámjának. Az ismeretbővítés nem helyettesíti az orvosi kezelést, betegség esetén forduljon orvoshoz. Az öngyógyítás, az öndiagnózis veszélyeket rejt magában, a helyes táplálkozásról, követendő életmódról, étrend-kiegészítők szedéséről orvosával konzultáljon. A "Terméktájékoztatókban" a gyártók, forgalmazók által rendelkezésünkre bocsátott termékinformációs adatok olvashatók. Mindezen információkból laikusok által levont téves következtetésekért, illetve vásárlóink öngyógyító törekvéseiért, az abból eredő esetleges egészségi károsodásért felelősséget nem vállalunk. Elhárítunk minden felelősséget és kárigényt az étrend-kiegészítő termékek szedésétől elvárt bármiféle pozitív hatás elmaradásáért, különös tekintettel a betegségben szenvedő vásárlókra, valamint a fogyókúrás" (fogyókúrát támogató) és az ún. "potencianövelő" "vágyfokozó" (afrodiziákumokat tartalmazó) termékcsoportokra. Minden ember önálló biokémiai-fiziológiai-egészségi potenciállal rendelkezik, bármely ember eltérően reagálhat ugyanarra az anyagra, mint más fogyasztók, sőt ugyanaz a személy ugyanarra az anyagra is különbözőképpen reagálhat egy másik időpontban. Ezen elvárt pozitív hatások elmaradása nem tekinthető a termék hibájának, ha a termék hatóanyag-összetétele megfelel annak, amelyet a termékoldalon a "Terméktájékoztatóban" megismert a Vásárló. Továbbá az étrend-kiegészítőknek semmiféle egészségre gyakorolt hatás nem tulajdonítható, emiatt minden termékoldalunkon felhívjuk a Vásárló figyelmét arra, hogy betegség esetén forduljon orvoshoz. Termékeink minősége teljesen megbízható és kimagaslóan magas, azokat az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet is notifikálta, és zöldpipával látta el. 
Az étrenkiegészítők (táplálék-kiegészítők) fogyasztása nem helyettesítheti a rendszeres testmozgást, a változatos kiegyensúlyozott táplálkozást, és az egészséges életmódot. Betegség esetén forduljon orvoshoz.
 
Copyright 2017. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz