Cápamájolaj - Házhozpatika webáruház és egészségügyi információk

 Keresés 
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Cápamájolaj

Hatóanyag: Cápamájolaj

Orvosi cikk

A grönlandi mélytengeri cápa májából készült olaj az egyik leghatásosabb immunerősítő.
A cápák csak a legritkább esetben betegszenek meg, nem szenvednek sem vírusos, sem baktériumos, sem gombás fertőzésektől. Ennek magyarázata egyedülálló immunrendszerükben rejlik.

A cápamájából nyert olaj misztikus és titkos gyógyszerként él a nép tudatába. A skandináv és a távolkeleti országokban, széles körben alkalmazzák az emésztőrendszer és légzőrendszer betegségei ellen legyengült állapotokban, valamint sebek és bőrbetegségek gyógyításában. Leghatásosabbnak a Grönland környékén élő mélyvízi cápák májából nyer olajat tartották. Ókínai könyvekben is találtak recepteket melyek fő alkotó eleme a cápamáj-olaj. Japánban, a szamuráj harcosok, rendszeresen fogyasztották, mert vallották, hogy növeli erejüket, szívósságukat, aktivitásukat és a "hosszú élet elixírjének" nevezték ezt az olajat. Elsősorban a felsőbb körökben alkalmazták, mint öregedés elleni, potencianövelő szert, szexuális kapcsolatok alatt síkosítónak is használták.

Bevallom, engem is megfogott a "csodatévő elixír" misztikuma és kipróbáltam a pácienseim körében és magamon. Rövid idő alatt megbizonyosodtam abban, hogy az olaj legendája valóság, hiszen jelentősen javította a betegeim közérzetét, lerövidítette a gyógyulás idejét, kevesebb gyógyszerre volt szükségem a kívánt eredmények elérésére, immunhiányos kisbetegeim vérében nőtt az IgA és IgG szint, stb. 2 éve, jómagam és családtagjaim is rendszeresen fogyasztjuk egy jó nevű finn cég, a Hankintatukku Oy által gyártott cápamáj-olaj kapszulát. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy a folyamatos fertőzőbetegekkel való kontaktus ellenére, mindnyájunkat elkerül az influenza és más infekció.

Serkenti a csontvelő működését, a fehérvérsejtek képzését, jelentős szerepet játszik a kórokozókkal szembeni védekezésben, az immunrendszer működésének fokozásában, egyúttal megvédi a csontvelőt a környezetszennyezés (ionizáló sugárzás, szerves oldószerek, egyes gyógyszerek) károsító hatásaival szemben.

Svédországban, Finnországban és Európa számos más országában a háziorvosok, természetgyógyászok szívesen használják krónikus hörghurut, visszatérő orr-melléküreg gyulladás, középfülgyulladás megelőzésére, ill. kiegészítő kezelésére. Csökkent immunvédekezésű, állandóan megbetegedő gyermekek esetében is kiváló eredményekről számolnak be. Járványos időszakokban felhasználható a betegség kivédésére, ill. megbetegedés esetén enyhíti és gyorsítja a betegség lefolyását, mérsékli a szövődmények kialakulásának esélyét.
  
Külföldi kollégák leírásaitól serkentve és saját tapasztalataimtól felbuzdulva, szorgalmasan beleástam magam a szakirodalomba, hogy megfejtsem a cápamáj titkát. Kiderült, hogy ebben az olajban rengeteg a biológiailag aktív hatóanyag, vitamin, fontos nyomelem, stb. Összetétele és hatásmechanizmusa csak az utóbbi néhány évtized kutatómunkájának köszönhetően vált ismerté.  Dr. Astrid Broltz svéd orvosnő, aki az 1950-es években a stockholmi gyermekkórházban dolgozott férjével, Professzor Sven Broltz-al - a neves biokémikus - kimutatta, hogy a csontvelő aktív anyaga az alkylglycerol, amely nagy szerepet játszik az immunrendszer működésének fokozásában. Ezek után olyan természetes forrást kerestek, amely alkylglycerolban gazdag. Kiderült, hogy az anyatej tízszer annyi alkylglycerolt tartalmaz, mint a tehéntej, és ez feltehetően nagy szerepet játszik a csecsemő immunvédettségének biztosításában. Az irodalmi kutatások végül a cápamáj-olajhoz - mint alkylglycerolban leggazdagabb alapanyaghoz - vezettek.

Összetétele:
-   alkylglycerol
-   squalamine
-   squalen
-   omega-3 telítetlen zsírsavak
-   vitamin A, D, E
-   vas, réz, cink

Alkylglycerol bizonyos mértékben, tengeri halakban, tehéntejben, anyatejben, emberi csontvelőben, vesében és májban is fellelhető. Mint említettem, az anyatej alkylglycerol tartalmának köszönhetően válik ellenállóvá különböző fertőzések ellen a csecsemő. Tény, hogy a cápamáj alkylglycerol koncentrációja egyedülállóan magas az élővilágban. Habár az alkylglycerolt  először a cápaporcból nyerték, de a cápamájhoz képest elenyésző mértékben van itt jele, ezért a hatása is kétes.

A cápamáj-olaj kísérleti körülmények között bizonyította jelentős tumor ellenes hatását is.
Az alkylglycerol leállítja a kinase-C kritikus szintre való emelkedését. A proteinkináz C (PKC) enzimcsalád tagjai szerin/treoninkinázok, amelyek alapvető szerepet játszanak a sejten belüli jelátviteli folyamatokban, valamint a sejtosztódás és a sejtdifferenciálódás szabályozásában. A PKC szerepe a rák keletkezésében, illetve a kiegyensúlyozatlan sejtnövekedésben szintén széleskörűen bizonyított. A PKC a sejten belüli jelátvitelben betöltött központi szerepe miatt alkalmas arra, hogy terápia célpontjául szolgáljon. E célpont sikeres kihasználása azonban jelentősen függ attól, hogy sikerül-e a kívánt hatást kiváltó specifikus vegyületeket találnunk. Ilyen vegyület az alkylglycerol. Átjut az agyér-gáton (BBB) így a agysejtekre közvetlenül hatva segíti a kemoterápia célzott hatását agydaganat esetén. A p53 tumor elnyomó fehérje expressziójának  növelésével sejt-ciklus gátlást és elhalást okoz a daganatban.

A squalen 80% csökkenti a HMG CoA-reductase enzim szintet, mely, különböző biokémiai átalakulások után, onkogén aktivációt indít el. Amerikai adatok szerint, a lakosság napi squalen bevitele 30 mg körül mozog, ezzel szemben Olaszországban és Görögországban eléri a 200-400 mg-t (az utóbbi országokban jelentősen alacsonyabb a mell, vastagbél- és hasnyálmirigyrák előfordulása). A squalen antibakteriális hatása összehasonlítható a szokásos antibiotikumokkal: sikerrel alkalmazható E.coli, streptococcus, staphylococcus, pseudomonas és proteus fertőzések esetén. Kutatások kimutatták, hogy a squalen antimikotikus (gombaellenes) hatással is rendelkezik.

A squalamine - befolyásolja a daganatok növekedését, és jelentősen meghosszabbítja a kísérleti patkányok életét éppen azáltal, hogy a daganatot vérrel ellátó erek működését megzavarja, szétrombolja. Dr. Henry Brem a John Hopkins Orvostudományi Intézet idegsebész professzora is publikálta a fenti tudományos alapokon nyugvó eredményeket (epidermális növekedési faktor receptorának, a HER-2 depletiójával és a VEGF - vascular endothelial growth factor  - expressziójának elnyomása által gátolja az angiogenezist). Dr. Henry Brem és Alan Sills 1997-ben, Minneapoliszban (USA, Minnesota) az Amerikai Idegsebészek Egyesületének kongresszusán arról számolt be, hogy "squalamine a daganatokat megbénítja, éspedig úgy, hogy új vérerek képződését fékezi", így korlátozza a daganat vérellátását és ez által növekedését.

Nem elhanyagolható az erős antioxidáns tulajdonsága sem a cápamáj-olajnak. Sokféle antioxidánst ismerünk: A, C, E vitaminok; szelén, cink, flavonoidok, a szőlőmagban és a fenyőkéregben legnagyobb mértékben fellelhető proantocianidin (Proanthocyanidin), glutation-peroxidáz, telítetlen zsírsavak stb.    Testünk sejtjei, szövetei a szabad gyököknek nevezett agresszív atomcsoportok állandó támadásának vannak kitéve (a kutatók számításai szerint minden egyes testsejt naponta körülbelül 10 000 alkalommal). A szabad gyökök az anyagcsere és a baktériumok elleni védekezés során, valamint az ultraibolya és röntgensugárzás hatására keletkeznek, de bizonyos körülmények között, pl. tartós légszennyezettség, betegségek, drogok, bizonyos gyógyszerek vagy dohányzás hatására fokozottabban termelődnek. Azáltal károsítják a sejteket és, legrosszabb esetben, a sejtmagban lévő örökítő anyagot, hogy szabad elektronjuk révén összekapcsolódnak a sejtalkotó anyagokkal. Egy-egy ilyen súlyosan sérült sejt rákos sejtté válhat, vagy elhalhat, melyek eltakarítása az immunrendszer feladata. Ugyanakkor a szabad gyökök károsító hatása sok betegség kialakulásában kimutatható: nagy szerepet játszanak a sejtek öregedési folyamataiban, koszorúerek elmeszesedésben, szívinfarktusba, rákos megbetegedéseknél, bőrgyógyászati megbetegedéseknél, több májbetegség kialakulásában is. A szabad gyököket ártalmatlanítani képes antioxidánsok tehát többszörösen is támogatják az immunrendszer munkáját. Nélkülük fertőzések és rosszindulatú daganatok egész sorának eshetnénk áldozatul. Sajnos csak kevés antioxidáns képes átjutni a sejtmembránon és az agyér-gáton és a sejten belül fejteni ki a hatását. Ingemar Joelson doktor  Finnországból, kimutatta, hogy az cápamájból nyert alkylglycerol, mint erős antioxidáns, képes erre. Bizonyította, hogy a sejtmembránon átjutott szabadgyököket, ahol azok a legveszélyesebbek, az alkylglycerol semlegesíti.  

Összefoglalva a tapasztalatokat,
a cápamáj-olaj javítja az általános fizikai kondíciót, csillapítja a pikkelysömört, gyorsítja a bőr gyógyulását, lassítja az öregedés folyamatát, támogatja a leukémia gyógyítását, segíti az infarktus és agyvérzés megelőzését, rendbe hozza a csontvelő működését kemoterápia után, segíti az immunrendszer védekezőképességét gyakori megfázásos megbetegedés, vagy allergia esetén. A legmegfelelőbb táplálék-kiegészítő szívizom megbetegedések, arterioszklerózis és magas koleszterinszint gyógyításánál. Alkylglycerol tartalmánál fogva, mely támogatja az immunrendszert, növeli a szervezet védekezőképességét, felgyorsítja a gyógyulás folyamatát, gyulladáscsökkentő hatású és segít az allergiás megbetegedések gyógyításában is. Részt vesz a vérkeringés javításában, a szövetek megújításában, lassítja az öregedést és javítja a teljes fizikai kondíciót. Ajánlatos kiegészítő terápiaként asztma esetében, izületi gyulladásoknál vagy a sugárhatások kivédésére (ajánlott számítógéppel dolgozók számára). Csökkenti a daganatok növekedését és a metasztázisok (áttétek) kifejlődését.

Dr. Tihanyi István
iridológus, gyermekgyógyász, természetgyógyász


IRODALOM
                                                                                                                                                                                        
1. British Journal of Pharmacology (2003) 140, 1201-1210. doi:10.1038/sj.bjp.0705554 "Alkylglycerol opening of the blood-brain barrier to small and large fluorescence markers in normal and C6 glioma-bearing rats and isolated rat brain capillaries". Bernhard Erdlenbruch1, Mehrnaz Alipour1, Gert Fricker2, David S Miller3, Wilfried Kugler1, Hansjörg Eibl4 and Max Lakomek1

2. British Journal of Pharmacology (2003) 139, 685-694 "Intracarotid administration of short-chain alkylglycerols for increased delivery of methotrexate to the rat brain" 1Bernhard Erdlenbruch, 1Claudia Schinkhof, 1Wilfried Kugler, 1Dagmar E.H. Heinemann, 2Jochen Herms, 3Hansjo¨ rg Eibl & 1Max Lakomek                               

3.  International Journal of Pharmaceutics  October 2002, Pages 187-197  "1-O-Alkylglycerol vesicles (Algosomes): their formation and characterization" D. Gopinath, D. Ravi, B. R. Rao, S. S. Apte and D. Rambhau

4. J Drug Target, 2002 "Blood-brain barrier disruption following the internal carotid arterial perfusion of alkyl glycerols". Lee HJ, Zhang Y, Pardridge WM. College of Pharmacy, Ewha Womans University, Seoul 12-750, South Korea.

5. Oncogene, 25 April 2002, Volume 21, Number 18, Pages 2805-2814 "Squalamine and cisplatin block angiogenesis and growth of human ovarian cancer cells with or without HER-2 gene overexpression" Dan Li1, Jon I Williams2 and Richard J Pietras1   1UCLA School of Medicine, Department of Medicine, Division of Hematology-Oncology and Jonsson Comprehensive Cancer Center, Los Angeles, California, CA 90095, USA

6. Clinical cancer research, 2003 "A Phase I and Pharmacokinetic Study of Squalamine, an Aminosterol Angiogenesis Inhibitor" Desirée Hao, Lisa A. Hammond, S. Gail Eckhardt, Amita Patnaik, Chris H. Takimoto, Garry H. Schwartz, Andrew D. Goetz, Anthony W. Tolcher, Heather A. McCreery, Khalid Mamun, Jon I. Williams, Kenneth J. Holroyd and Eric K. Rowinsky

7. European Journal of Cancer  Pages 1109-1116 (May 2005) "Use of angiogenesis inhibitor sin tumor treatment". Jérôme Fayetteab, Jean-Charles Soriaa, Jean-Pierre Armand

Felíratkozás Hírlevélre

Figyelem: a "Tudástár" "Kapcsolódó hatóanyagok" "Kapcsolódó termékek" "Kapcsolódó cikkek" "Kulcsszavak" fülek alatt felsorolt pontok nem tekinthetők a részünkről tett egészségre vonatkozó állításnak. Egyrészt a Google kereső robotokkal, másrészt a látogatóinkkal való jobb navigációs kommunikációra szolgálnak. A kapcsolódó témaköröket ismeretbővítés céljából közöljük, azok a linkekre kattintva elolvashatók. Az orvosi cikkek menűpont alatt tudományos kutatási eredményekről, orvosi tapasztalatokról olvashat publikációkat. Felhívjuk az olvasók (Vásárló) figyelmét, hogy az itt nyert információk nem tekinthetők a részünkről tett semmilyen egészségre vonatkozó állításnak, és nem tekinthetők semmilyen étrend-kiegészítő termék vagy hatóanyag reklámjának. Az ismeretbővítés nem helyettesíti az orvosi kezelést, betegség esetén forduljon orvoshoz. Az öngyógyítás, az öndiagnózis veszélyeket rejt magában, a helyes táplálkozásról, követendő életmódról, étrend-kiegészítők szedéséről orvosával konzultáljon. A "Terméktájékoztatókban" a gyártók, forgalmazók által rendelkezésünkre bocsátott termékinformációs adatok olvashatók. Mindezen információkból laikusok által levont téves következtetésekért, illetve vásárlóink öngyógyító törekvéseiért, az abból eredő esetleges egészségi károsodásért felelősséget nem vállalunk. Elhárítunk minden felelősséget és kárigényt az étrend-kiegészítő termékek szedésétől elvárt bármiféle pozitív hatás elmaradásáért, különös tekintettel a betegségben szenvedő vásárlókra, valamint a fogyókúrás" (fogyókúrát támogató) és az ún. "potencianövelő" "vágyfokozó" (afrodiziákumokat tartalmazó) termékcsoportokra. Minden ember önálló biokémiai-fiziológiai-egészségi potenciállal rendelkezik, bármely ember eltérően reagálhat ugyanarra az anyagra, mint más fogyasztók, sőt ugyanaz a személy ugyanarra az anyagra is különbözőképpen reagálhat egy másik időpontban. Ezen elvárt pozitív hatások elmaradása nem tekinthető a termék hibájának, ha a termék hatóanyag-összetétele megfelel annak, amelyet a termékoldalon a "Terméktájékoztatóban" megismert a Vásárló. Továbbá az étrend-kiegészítőknek semmiféle egészségre gyakorolt hatás nem tulajdonítható, emiatt minden termékoldalunkon felhívjuk a Vásárló figyelmét arra, hogy betegség esetén forduljon orvoshoz. Termékeink minősége teljesen megbízható és kimagaslóan magas, azokat az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet is notifikálta, és zöldpipával látta el. 
Az étrenkiegészítők (táplálék-kiegészítők) fogyasztása nem helyettesítheti a rendszeres testmozgást, a változatos kiegyensúlyozott táplálkozást, és az egészséges életmódot. Betegség esetén forduljon orvoshoz.
 
Copyright 2017. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz