Kollagén, ízületi porcok és szép fiatalos bőr - Házhozpatika webáruház és egészségügyi információk

 Keresés 
Tartalomhoz ugrás

Főmenü:

Kollagén, ízületi porcok és szép fiatalos bőr

Kollagén - az ízületek, porcok, inak rugalmasságáért

Hatóanyag: kollagén


Rugalmas egészséges ízületek, szép bőr

A kollagén termelés 25 éves életkor felett folyamatosan csökken az emberi szervezetben, 50 éves kor felett pedig leáll. Ennek következménye az öregedés jól ismert tünetei: az ízületek fájdalmas merevsége, rugalmatlansága, a bőr ráncosodása, összeszáradása, a körmök, a haj töredezése.

A kollagénhiány miatt az ízületi porcok elveszítik rugalmasságukat, letöredeznek, az ízületi folxyadék mint kenőanyag kiszárad, a csontok egymáson súrlódnak, ami jelentős fájdalommal jár, gyakran ízületi gyulladáshoz vezetnek.

A kollagén pótlásáról gondoskodni kell.
Az elfogyasztott kollagén képes visszaadni az ízületek rugalmasságát bizonyos mértékig még idős korúaknál is. Számos étrenkiegészítő készítmény kínál kollagént, a legfontosabb, hogy jól felszívódó kollagént használjunk (megfelelő molekulaméret). A hidrolizált kollagén (folyékony kollagén) kiválóan alkalmas erre.

A kollagén kozmetikai jelentősége
Orvosilag igazolt tény, hogy az emberi szervezet a bőrön keresztül is képes felvenni azokat az anyagokat, amelyekből hiányt szenved. Ez a magyarázata például a gyógyfürdők, gyógyvizek hatékonyságának, és a kozmetikai ipar is emiatt alkalmazza sikerrel a különféle krémek összetevőiben a kollagént és a hyaluronsavat, és sok egyebet is, pl. vitaminokat.

Egyre több kozmetikus alkalmazza nagy sikerrel a folyékony kollagént
- az arcbőr
- a nyak,
- a dekoltázs,
- a mellek
- és a kézfej kezelésére.

A tapasztalatok szerint már az első kezelés is látványosan kifeszíti bőrt, puhábbá, selymesebbé teszi, jóval fiatalosabb benyomást tesz.


A fájdalmas ízületek kollagénes borogatása
is hasznos lehet egyes esetekben.


Az emberi szervezetben a fehérjetömeg 30%-át teszi ki a kollagén. A bőrben ez az arány eléri a 70%-ot. Az inak szakítószilárdságát a kollagénrostok mennyisége határozza meg.

Az „Arthritis & Rheumatism” című folyóiratban publikált cikkben
a kutatók kifejtették, hogy az emésztőrendszerbe juttatott kollagén bevonja az izületi felületeket és közben „átprogramozza” a fehérvérsejteket, amelyek így a test részeként fogadják el a kollagént, ez pedig végső soron csökkenti az immunválasz hevességét. Munkájukban abból indultak ki, hogy az immunrendszer a megemésztett táplálékot nem úgy támadja meg, mint más idegen testeket (pl.vírusokat), tehát a fehérvérsejteket be lehet csapni azzal, hogy a megemésztett kollagént ételnek nézik, nem pedig olyannak amit el kell pusztítani.

A szájon át adott kollagénnek hatalmas előnye, hogy nincs mellékhatása

- kommentálta a hírt dr John M. Stuart, a Tennessee-i Egyetem belgyógyász-reumatológus professzora. Minden más rendelkezésünkre álló módszernél fennáll az enyhébb szövődmények veszélye.

Osteoarthrosisban szenvedő betegeknél hasonló jó eredményeket ért el a kollagén pótlásával
a prágai Károlyi Egyetem Ortopédiai Klinikájának vezető főorvosa Doc. MU Dr Trc. Három hónapos próbakezelés azt bizonyította, hogy a kollagén 33%-kal hatásosabb a glükózaminnál, nincs mellékhatása és sokkal gyorsabban csillapítja a fájdalmat.

Hatására javulhat a csontok, az ízületek és az inak állapota,

erősödhet a haj és köröm, jobb lehet a bőr minősége. Rendszeres kúraszerű alkalmazása elősegítheti a porcok regenerálódását, pótolja az öregedés, a genetikai hajlam vagy a rendszeres fizikai megterhelés miatt kialakult kollagénhiányt.

Miért is van szükségünk kollagénre?
Mai ismereteink szerint a porcok pusztulásának hátterében a porcszövet alapállományának szerkezeti változása áll
. Az ízületi porc rugalmassága olyan különleges tulajdonság, mely a kollagén és a proteoglikán együttes jelenlétének és összehangolt működésének következménye. A kollagén rostképző fehérje, mely az izmokban, kötőszövetben, porcokban és csontokban is megtalálható, számos típusát azonosították, de az emberi szervezetben csak az I-II-III-IV típusok találhatók.

A porcpusztulás kezdeti szakaszában nő a porcok víztartalma, aminek fontos szerepe van a kollagénszerkezet meglazulásának, gyengülésének. Ráadásul a kor előrehaladtával megnő a porc alatti csontszövet igénybevétele, csökken a rugalmassága is, ami áttételesen a csont fölött található izületi porc mechanikai igénybevételével jár. Ezért kell kívűlről a szervezetbe juttatni a kollagént.


A gyulladásgátlókkal és fájdalomcsillapítókkal lecsökkenthetjük az osteoartrózis okozta panaszokat,
de az ízületek károsodását, további kopást nem sikerül kivédeni, nem beszélve a gyógyszerek káros mellékhatásairól.

A kollagénről már rég kiderült, hogy sokkal gyorsabban hozza rendbe a beteg ízületeket, nem okoz mellékhatásokat, sőt eredményesnek bizonyult egy autoimmun ízületi betegség – a reumatoid artitisz – kezelésében is. Pozitív hatással van a növekedésben lévő gyermekek, sportolók és a nehéz fizikai munkát végzők ízületeire is.


Kollagén tartalmú termékek


- fin Flexigel

- Viva-Ha kollagen

Kapcsolódó cikkek
több információért kattintson a linkre

- Ízületi fájdalmak

Felíratkozás Hírlevélre

Figyelem: a "Tudástár" "Kapcsolódó hatóanyagok" "Kapcsolódó termékek" "Kapcsolódó cikkek" "Kulcsszavak" fülek alatt felsorolt pontok nem tekinthetők a részünkről tett egészségre vonatkozó állításnak. Egyrészt a Google kereső robotokkal, másrészt a látogatóinkkal való jobb navigációs kommunikációra szolgálnak. A kapcsolódó témaköröket ismeretbővítés céljából közöljük, azok a linkekre kattintva elolvashatók. Az orvosi cikkek menűpont alatt tudományos kutatási eredményekről, orvosi tapasztalatokról olvashat publikációkat. Felhívjuk az olvasók (Vásárló) figyelmét, hogy az itt nyert információk nem tekinthetők a részünkről tett semmilyen egészségre vonatkozó állításnak, és nem tekinthetők semmilyen étrend-kiegészítő termék vagy hatóanyag reklámjának. Az ismeretbővítés nem helyettesíti az orvosi kezelést, betegség esetén forduljon orvoshoz. Az öngyógyítás, az öndiagnózis veszélyeket rejt magában, a helyes táplálkozásról, követendő életmódról, étrend-kiegészítők szedéséről orvosával konzultáljon. A "Terméktájékoztatókban" a gyártók, forgalmazók által rendelkezésünkre bocsátott termékinformációs adatok olvashatók. Mindezen információkból laikusok által levont téves következtetésekért, illetve vásárlóink öngyógyító törekvéseiért, az abból eredő esetleges egészségi károsodásért felelősséget nem vállalunk. Elhárítunk minden felelősséget és kárigényt az étrend-kiegészítő termékek szedésétől elvárt bármiféle pozitív hatás elmaradásáért, különös tekintettel a betegségben szenvedő vásárlókra, valamint a fogyókúrás" (fogyókúrát támogató) és az ún. "potencianövelő" "vágyfokozó" (afrodiziákumokat tartalmazó) termékcsoportokra. Minden ember önálló biokémiai-fiziológiai-egészségi potenciállal rendelkezik, bármely ember eltérően reagálhat ugyanarra az anyagra, mint más fogyasztók, sőt ugyanaz a személy ugyanarra az anyagra is különbözőképpen reagálhat egy másik időpontban. Ezen elvárt pozitív hatások elmaradása nem tekinthető a termék hibájának, ha a termék hatóanyag-összetétele megfelel annak, amelyet a termékoldalon a "Terméktájékoztatóban" megismert a Vásárló. Továbbá az étrend-kiegészítőknek semmiféle egészségre gyakorolt hatás nem tulajdonítható, emiatt minden termékoldalunkon felhívjuk a Vásárló figyelmét arra, hogy betegség esetén forduljon orvoshoz. Termékeink minősége teljesen megbízható és kimagaslóan magas, azokat az Országos Élelmezés- és Táplálkozástudományi Intézet is notifikálta, és zöldpipával látta el. 
Az étrenkiegészítők (táplálék-kiegészítők) fogyasztása nem helyettesítheti a rendszeres testmozgást, a változatos kiegyensúlyozott táplálkozást, és az egészséges életmódot. Betegség esetén forduljon orvoshoz.
 
Copyright 2017. All rights reserved.
Vissza a tartalomhoz | Vissza a főmenühöz