Vitaminok élettani hatásai A, B, C, D, E, K
Tudástár, orvosi cikkek
Vitaminok élettani hatásai
Hatóanyag: Vitaminok
Vitaminok élettani hatásai
A-vitamin:
– zsírban oldódó vitamin.– Javítja a gyengén látást, szürkületi ((farkas) vakságot, és még jó néhány szempanasz kezelésében van nagy segítségre.
– Növeli a légúti fertőzésekkel szembeni ellenálló-képességet.
– Lerövidítheti a betegségek lefolyását.
– A szövetek és a szervek külső rétegeit egészségesen tartja a mindennapokban.
– Segíti az öregedéssel járó öregedési foltok eltűnését.
– Erősíti a csontokat, gyorsítja a növekedést
– Egészségesen tartja a hajat a bőrt a fogakat és fogínyt.
– Szinergista hatásuk miatt a B vitaminok jobban hatnak ha együttesen juttatjuk a szervezetünkbe mint, ha külön-külön alkalmaznánk őket.
– A B1-, B2- és B6 vitaminokat azonos dózisokban célszerű adagolni az ideális hatás kifejtésének az érdekében.
– Műtét, betegség, stressz, terhesség, szoptatás alatt, nehéz fizikai munkát végzőknél nagyobb a szervezet szükséglete.
- Cukorbetegnél és fertőző betegnél is nő a szervezet B vitamin igénye
– Kedvező hatása van az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre.
– Esetenként enyhe vízhajtó hatása is lehet.
B1 vitamin (thiamin):
– Segíti a vértermelést
– Segíti az egészséges emésztést
– Étvágyjavító
– Hiánya a piroszőlősav felszaporodását okozza a vérben és a központi idegrendszerben, emiatt szívgyengeség és ideggyengeség léphet fel. Súlyos esetben a beri-beri betegség.
– Tiaminban gazdag a máj, a teljes kiőrlésű liszt, a barnakenyér, a hüvelyesek, az élesztő.
B2 vitamin (riboflavin):
– Egészséges nyálkahártyák és bőr biztosítéka.
– Hiánya szemfáradtságot és korpásodást is okozhat, valamint a szájzug gyulladásai, berepedése is összefügg.
– A bélflóra előállítja, így viszonylag ritkán fordul elő a hiánya, de pl. antibiotikum kúrák után, amelyek elpusztítják a hasznos bélflórát is szükséges gondoskodni pótlásáról.
– Főbb riboflavinforrások: tej és tejtermékek, máj, vese, tojás, hüvelyesek.
B3 vitamin (niacin):
- Hiánybetegsége a pellagra, amely az egyoldalú táplálkozás következménye ott, ahol a fő táplálék a kukorica. A pellagra bőrt, a nyálkahártyákat és az idegrendszert károsítja.
– A hormonok képződéséhez elengedhetetlen vitamin
– Nagyban segíti az idegrendszerünk működését
– Fontos szerepe van emellett a sejtek méregtelenítésének folyamatában, és a sejtlégzésben résztvevő enzimek működésében, illetve a sejtek elektronszállításában és a hemoglobin termelésben
– Kulcsfontosságú szerepet játszanak az energia anyagcserében az élő sejtekben és a DNS hibáinak javításában.
– A szénhidrátok, zsírok, és fehérjék anyagcseréjében is jelentős szerepe van
– Segíti az emésztőrendszerünk működését
– Gyulladás gátló hatása van, és csökkenti a szervezet inzulin igényét
– Csökkenti a koleszterin szintet
– Megőrzi a bőr szépségét
– Niacinban gazdag a hús, máj, vese, zöldségfélék és a barnakenyér.
B5 vitamin (pantoténsav):
– Segíti a zsírsavak szállítását, és felhasználható energiává történő átalakítását
– Növeli a hormonok termelését, így serkenti az agyműködést, enyhíti a depressziót, a szorongást, és a stressz okozta egyéb tüneteket
– Energia felszabadító hatása van szervezetünkben
– Hiánya, haj és fejbőr rendellenességekhez vezethet, okozhat fáradékonyságot, fáradtságot, gyengeség érzetét idézheti elő, alvászavarokat, emellett bélrendszeri megbetegedéseket is előidézhet. Ritka esetben, kéz- és lábzsibbadáshoz is vezethet, illetve izomgörcsöket okozhat. Gyomorégések következtében is az orvos nagy mennyiségű (1000mg) pantoténsav fogyasztását szokta javasolni.
– A pantoténsav fontos szerepet játszik, a stressz, depresszió szorongás csökkentésében, a migrénes fejfájás tünetének enyhítésében, az alkoholizmus leküzdésében.
– Herpesz és gasztritisz megszüntetésében is szerepet játszik.
B6 vitamin (pyridoxin):
– alapvető a fehérjék feldolgozásában, lebontásában
– izomszövetek felépítésében, karbantartásában fontos szerepe van (izomgörcsök)
– kedvező hatással van a szív és érrendszerre
– Vízoldékony, emésztés után 8 órán belül kiürül a szervezetből ezért rendszeresen pótolni kell, vagy táplálékkal vagy vitaminkészítménnyel
– Megnő a B6 vitamin szükségletünk ha magas fehérjetartalmú étrendet követünk.
– Nélkülözhetetlen az ellenanyagok és a vörösvértestek képződéséhez.
– B6 vitamin kell ahhoz, hogy a B12 vitamin jól felszívódjék.
– Segít megakadályozni különböző idegi és bőrbetegségeket.
– Enyhiti a hányingert és csökkenti az éjszakai izomgörcsöket
– Természetes vizelethajtó szerként működik.
– Bőséges B6 vitamin forrás a máj, hal, hús, tejtermékek, hüvelyesek, gabonafélék, spenót, banán, élesztő, kisebb mértékben a tej és a tojás.
B7 vitamin (biotin):
– Hiánya bőrbetegséget, bőrhámlást, a haj elsatnyulását, hajhullást okoz.
– Nélkülözhetetlen szerepet játszik a cukor felhasználásban, növeli a sejtek inzulin-érzékenységét, így hatásos a cukorbetegség kezelésében
– A szövetek növekedéséhez és egészséges működéséhez szükséges
– Leginkább az anyagcserében részt vevő különböző enzimek alkotórészeként szerepel (fehérje-, szénhidrát-, aminosav-, koleszterin anyagcsere)
– Nélkülözhetetlen a növekedéshez
– Hajhullás, kopaszság ellen hatásos
– Csökkenti az ekcémás tüneteket
– Izom fájdalmakat enyhíti
– Jó biotinforrás a máj, a vese, a tojássárgája, és néhány zöldség, továbbá az olajos magvak közül elsősorban a pörkölt földimogyoró. A hús, a gyümölcsök biotinban szegények.
– A nyers tojásfehérje avidin glikoproteinje meggátolja a felszívódást, hiánytüneteket hozhat létre.
B9 vitamin (folsav):
– Hiányában működésképtelen lenne az agy, a máj, a vese, a toboz-, és a pajzsmirigy, a köztiagy és a vérlemezkék
– Részt vesz a zsíranyagcserében, a B8-vitaminhoz hasonlóan zsírbontó
– Közreműködik az idegsejtek közötti idegingerületek továbbításában
– Az agysejtek táplálásában fontos szerepet játszik
– Nyugtató hatású, egyesek szerint kiváló altatószer, megszabadít a szorongástól és a feszültségtől
– Növeli az életkedvet, lelkesedést, mert az agy- és idegsejtekben a szerotonin és noradrenalin termelést fokozza.
– Szükséges az érelmeszesedés megakadályozásához, az érrendszer egészségének fenntartásához
– A haj növekedésében is szerepet játszik
– Csökkentheti a magas vérnyomást
– A kolinnal (másik B-komplex tag) együtt csökkenti a koleszterinszintet
– Segíthet egyes bőrproblémák pl ekcéma esetében
– Segíti az anyatejképződést
– Segít leküzdeni a vérszegénységet
– Segít egyes májproblémák esetén
– Legjobb folsavforrásaink a máj, a leveles zöldségek (különösen a paraj), a gyümölcsök, és az élesztő
B12 vitamin (kobalamin):
– Vízoldékony és igen kis adagokban hatásos.
– Ez az egyetlen vitamin aminek egy fémion (kobalt) nélkülözhetetlen alkotórésze.
– Nem túl szerencsésen a gyomorból szívódik fel: közben kalciummal kell kapcsolódnia ahhoz, hogy tökéletes hatást érjen el a szervezetben. Nehezen szívódik fel.
– Elősegíti a vörösvértestek képződését és regenerálódását így megelőzi a vérszegénységet.
– Fokozza a gyermek növekedését és étvágyát.
– Növeli a szervezet energiáját, javítja a koncentráló-, emlékező- és egyensúlyozó-képességet
– B12-vitamint a növények nem tartalmaznak, a szükségletet csak állati eredetű élelmiszerekkel lehet fedezni.
– Antioxidáns
– Elősegíti a vas felszívódását a bélrendszerből.
– Az emberi szervezet nem képes előállítani a C vitamint
– A környezeti stresszhatások, a dohányzás, egyes gyógyszerek, (például orális fogamzásgátlók), lázas állapot, műtéti beavatkozások növelik a szükséges adag mértékét
– Gyógyítja a vérző fogínyt, és meggyorsítja a sebek és az égési sérülések gyógyulását.
– Csökkenti a vér koleszterin szintjét.
– Segít megelőzni a vírus és különböző baktérium fertőzéseket és fokozza az immunrendszer működését.
– Védelmet nyújt a rákkeltő anyagok ellen.
– Csökkenti a vénában képződő vérrögök gyakoriságát.
– Segít a nátha megelőzésében és kezelésében.
– Csökkenti az allergiát okozó anyagok hatását.
– Megakadályozza a skorbut (csontritkulás) kialakulását
– Aszkorbinsavban gazdag a friss zöldségek és gyümölcsök
– A szükséges napi adagról ellentmondásosak a vélemények. A korábban elfogadott 65 mg /nap helyett akár 1.000 mg-ra is érdemes felvinni a napi bevitelt, efölött azonban megnövekszik a húgykő, vesekő képződésének veszélye. Egyes orvosok betegségek ideje alatt átmenetileg több ezer mg-os bevitelt is javasolnak.
D-vitamin:
E-vitamin:
K vitamin
– A véralvadásban játszik kiemelkedő szerepet, így a K vitamin hiányában, akár el is lehet vérezni. (Aki vérhigító szedésére szorul, annak óvatosan kell viszonyulnia a K vitaminhoz)
– Olyan fehérjék előállításában játszik szerepet melyek az egészséges, és erős csontok kialakulásáért és megőrzéséért felelősek. Ez oly módon történik, hogy segíti a kalcium és a kálium felszívódásának és beépülési gyorsaságának folyamatát
– Gátolja az erek elzáródását, védve ezzel az erek falait, így erősíti a keringési- és az érrendszert
– A menstruációs fájdalom csökkentésében is szerepet játszik, mivel gátolja a menstruáció alatti erős vérzést
– Újszülöttek esetében, illetve azoknál akik súlyos műtéten estek át védhet a belső vérzések kialakulása ellen
– Növeli a légúti fertőzésekkel szembeni ellenálló-képességet.
– Lerövidítheti a betegségek lefolyását.
– A szövetek és a szervek külső rétegeit egészségesen tartja a mindennapokban.
– Segíti az öregedéssel járó öregedési foltok eltűnését.
– Erősíti a csontokat, gyorsítja a növekedést
– Egészségesen tartja a hajat a bőrt a fogakat és fogínyt.
algából nyert béta-karotin
az A vitamin provitaminja
az A vitamin provitaminja
finn termék, kitűnő minőség
B vitaminokról általában
– Vízoldékony, naponta pótolandó vitamin típus– Szinergista hatásuk miatt a B vitaminok jobban hatnak ha együttesen juttatjuk a szervezetünkbe mint, ha külön-külön alkalmaznánk őket.
– A B1-, B2- és B6 vitaminokat azonos dózisokban célszerű adagolni az ideális hatás kifejtésének az érdekében.
– Műtét, betegség, stressz, terhesség, szoptatás alatt, nehéz fizikai munkát végzőknél nagyobb a szervezet szükséglete.
- Cukorbetegnél és fertőző betegnél is nő a szervezet B vitamin igénye
– Kedvező hatása van az idegrendszerre és a szellemi teljesítményre.
– Esetenként enyhe vízhajtó hatása is lehet.
B1 vitamin (thiamin):
– Segíti a vértermelést
– Segíti az egészséges emésztést
– Étvágyjavító
– Hiánya a piroszőlősav felszaporodását okozza a vérben és a központi idegrendszerben, emiatt szívgyengeség és ideggyengeség léphet fel. Súlyos esetben a beri-beri betegség.
– Tiaminban gazdag a máj, a teljes kiőrlésű liszt, a barnakenyér, a hüvelyesek, az élesztő.
B2 vitamin (riboflavin):
– Egészséges nyálkahártyák és bőr biztosítéka.
– Hiánya szemfáradtságot és korpásodást is okozhat, valamint a szájzug gyulladásai, berepedése is összefügg.
– A bélflóra előállítja, így viszonylag ritkán fordul elő a hiánya, de pl. antibiotikum kúrák után, amelyek elpusztítják a hasznos bélflórát is szükséges gondoskodni pótlásáról.
– Főbb riboflavinforrások: tej és tejtermékek, máj, vese, tojás, hüvelyesek.
B3 vitamin (niacin):
- Hiánybetegsége a pellagra, amely az egyoldalú táplálkozás következménye ott, ahol a fő táplálék a kukorica. A pellagra bőrt, a nyálkahártyákat és az idegrendszert károsítja.
– A hormonok képződéséhez elengedhetetlen vitamin
– Nagyban segíti az idegrendszerünk működését
– Fontos szerepe van emellett a sejtek méregtelenítésének folyamatában, és a sejtlégzésben résztvevő enzimek működésében, illetve a sejtek elektronszállításában és a hemoglobin termelésben
– Kulcsfontosságú szerepet játszanak az energia anyagcserében az élő sejtekben és a DNS hibáinak javításában.
– A szénhidrátok, zsírok, és fehérjék anyagcseréjében is jelentős szerepe van
– Segíti az emésztőrendszerünk működését
– Gyulladás gátló hatása van, és csökkenti a szervezet inzulin igényét
– Csökkenti a koleszterin szintet
– Megőrzi a bőr szépségét
– Niacinban gazdag a hús, máj, vese, zöldségfélék és a barnakenyér.
B5 vitamin (pantoténsav):
– Segíti a zsírsavak szállítását, és felhasználható energiává történő átalakítását
– Növeli a hormonok termelését, így serkenti az agyműködést, enyhíti a depressziót, a szorongást, és a stressz okozta egyéb tüneteket
– Energia felszabadító hatása van szervezetünkben
– Hiánya, haj és fejbőr rendellenességekhez vezethet, okozhat fáradékonyságot, fáradtságot, gyengeség érzetét idézheti elő, alvászavarokat, emellett bélrendszeri megbetegedéseket is előidézhet. Ritka esetben, kéz- és lábzsibbadáshoz is vezethet, illetve izomgörcsöket okozhat. Gyomorégések következtében is az orvos nagy mennyiségű (1000mg) pantoténsav fogyasztását szokta javasolni.
– A pantoténsav fontos szerepet játszik, a stressz, depresszió szorongás csökkentésében, a migrénes fejfájás tünetének enyhítésében, az alkoholizmus leküzdésében.
– Herpesz és gasztritisz megszüntetésében is szerepet játszik.
B6 vitamin (pyridoxin):
– alapvető a fehérjék feldolgozásában, lebontásában
– izomszövetek felépítésében, karbantartásában fontos szerepe van (izomgörcsök)
– kedvező hatással van a szív és érrendszerre
– Vízoldékony, emésztés után 8 órán belül kiürül a szervezetből ezért rendszeresen pótolni kell, vagy táplálékkal vagy vitaminkészítménnyel
– Megnő a B6 vitamin szükségletünk ha magas fehérjetartalmú étrendet követünk.
– Nélkülözhetetlen az ellenanyagok és a vörösvértestek képződéséhez.
– B6 vitamin kell ahhoz, hogy a B12 vitamin jól felszívódjék.
– Segít megakadályozni különböző idegi és bőrbetegségeket.
– Enyhiti a hányingert és csökkenti az éjszakai izomgörcsöket
– Természetes vizelethajtó szerként működik.
– Bőséges B6 vitamin forrás a máj, hal, hús, tejtermékek, hüvelyesek, gabonafélék, spenót, banán, élesztő, kisebb mértékben a tej és a tojás.
B7 vitamin (biotin):
– Hiánya bőrbetegséget, bőrhámlást, a haj elsatnyulását, hajhullást okoz.
– Nélkülözhetetlen szerepet játszik a cukor felhasználásban, növeli a sejtek inzulin-érzékenységét, így hatásos a cukorbetegség kezelésében
– A szövetek növekedéséhez és egészséges működéséhez szükséges
– Leginkább az anyagcserében részt vevő különböző enzimek alkotórészeként szerepel (fehérje-, szénhidrát-, aminosav-, koleszterin anyagcsere)
– Nélkülözhetetlen a növekedéshez
– Hajhullás, kopaszság ellen hatásos
– Csökkenti az ekcémás tüneteket
– Izom fájdalmakat enyhíti
– Jó biotinforrás a máj, a vese, a tojássárgája, és néhány zöldség, továbbá az olajos magvak közül elsősorban a pörkölt földimogyoró. A hús, a gyümölcsök biotinban szegények.
– A nyers tojásfehérje avidin glikoproteinje meggátolja a felszívódást, hiánytüneteket hozhat létre.
B9 vitamin (folsav):
– Hiányában működésképtelen lenne az agy, a máj, a vese, a toboz-, és a pajzsmirigy, a köztiagy és a vérlemezkék
– Részt vesz a zsíranyagcserében, a B8-vitaminhoz hasonlóan zsírbontó
– Közreműködik az idegsejtek közötti idegingerületek továbbításában
– Az agysejtek táplálásában fontos szerepet játszik
– Nyugtató hatású, egyesek szerint kiváló altatószer, megszabadít a szorongástól és a feszültségtől
– Növeli az életkedvet, lelkesedést, mert az agy- és idegsejtekben a szerotonin és noradrenalin termelést fokozza.
– Szükséges az érelmeszesedés megakadályozásához, az érrendszer egészségének fenntartásához
– A haj növekedésében is szerepet játszik
– Csökkentheti a magas vérnyomást
– A kolinnal (másik B-komplex tag) együtt csökkenti a koleszterinszintet
– Segíthet egyes bőrproblémák pl ekcéma esetében
– Segíti az anyatejképződést
– Segít leküzdeni a vérszegénységet
– Segít egyes májproblémák esetén
– Legjobb folsavforrásaink a máj, a leveles zöldségek (különösen a paraj), a gyümölcsök, és az élesztő
B12 vitamin (kobalamin):
– Vízoldékony és igen kis adagokban hatásos.
– Ez az egyetlen vitamin aminek egy fémion (kobalt) nélkülözhetetlen alkotórésze.
– Nem túl szerencsésen a gyomorból szívódik fel: közben kalciummal kell kapcsolódnia ahhoz, hogy tökéletes hatást érjen el a szervezetben. Nehezen szívódik fel.
– Elősegíti a vörösvértestek képződését és regenerálódását így megelőzi a vérszegénységet.
– Fokozza a gyermek növekedését és étvágyát.
– Növeli a szervezet energiáját, javítja a koncentráló-, emlékező- és egyensúlyozó-képességet
– B12-vitamint a növények nem tartalmaznak, a szükségletet csak állati eredetű élelmiszerekkel lehet fedezni.
B vitamin komplex
az összes B vitamint megfelelő arányban tartalmazza
finn termék, kitűnő minőség
C-vitamin (aszkorbinsav):
– Vízben oldódó vitamin, naponta szükséges hozzájutni táplálékkal vagy táplálék-kiegészítőkkel.
– Elősegíti a vas felszívódását a bélrendszerből.
– Az emberi szervezet nem képes előállítani a C vitamint
– A környezeti stresszhatások, a dohányzás, egyes gyógyszerek, (például orális fogamzásgátlók), lázas állapot, műtéti beavatkozások növelik a szükséges adag mértékét
– Gyógyítja a vérző fogínyt, és meggyorsítja a sebek és az égési sérülések gyógyulását.
– Csökkenti a vér koleszterin szintjét.
– Segít megelőzni a vírus és különböző baktérium fertőzéseket és fokozza az immunrendszer működését.
– Védelmet nyújt a rákkeltő anyagok ellen.
– Csökkenti a vénában képződő vérrögök gyakoriságát.
– Segít a nátha megelőzésében és kezelésében.
– Csökkenti az allergiát okozó anyagok hatását.
– Megakadályozza a skorbut (csontritkulás) kialakulását
– Aszkorbinsavban gazdag a friss zöldségek és gyümölcsök
– A szükséges napi adagról ellentmondásosak a vélemények. A korábban elfogadott 65 mg /nap helyett akár 1.000 mg-ra is érdemes felvinni a napi bevitelt, efölött azonban megnövekszik a húgykő, vesekő képződésének veszélye. Egyes orvosok betegségek ideje alatt átmenetileg több ezer mg-os bevitelt is javasolnak.
C vitamin élettani hatásai (EFSA állítások Európai Bizottság rendelete alapján)
- Immunrendszer: a C-vitamin hozzájárul az immunrendszer normál működéséhez minimum napi 200 mg C vitamin bevitele esetén
- Antioxidáns hatás: a C-vitamin hozzájárul a sejtek oxidatív stresszel szembeni védelméhez,
valamint hozzájárul az E- vitamin redukált formájának regenerálásához
- Életenergia: a C-vitamin hozzájárul a fáradtság és a kifáradás csökkentéséhez
- Anyagcsere: a C-vitamin hozzájárul a normál energiatermelő anyagcsere-folyamatokhoz
- Érrendszer: a C-vitamin hozzájárul a normál kollagénképződéshez és ezen keresztül az erek normál állapotának, működésének fenntartásához
- Csontozat: A C-vitamin hozzájárul a normál kollagénképződéshez és ezen keresztül a normál csontozat fenntartásához
- Porcok: a C-vitamin hozzájárul a normál kollagénképződéshez és ezen keresztül a porcok normál állapotának, működésének fenntartásához
- Fogíny: a C-vitamin hozzájárul a normál kollagénképződéshez és ezen keresztül a fogíny normál állapotának fenntartásához
- Fogazat: a C-vitamin hozzájárul a megfelelő kollagénképződéshez és ezen keresztül a fogak normál állapotának fenntartásához
- Bőr: a C-vitamin hozzájárul a megfelelő kollagénképződéshez és ezen keresztül a bőr normál állapotának, működésének fenntartásához
- Idegrendszer: a C-vitamin hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez
- Pszichés funkció: a C-vitamin hozzájárul a normál pszichológiai funkció fenntartásához
- Vasfelszívódás: a C-vitamin fokozza a vas felszívódását
liposzómás folyékony C vitamin
100.000 mg C vitamin / flakon
élesztők fermentációjával készül - nem szintetikus
magyar termék, Bálint István eredeti, kitűnő minőség
feketeribizli és acerolacseresznye szárítmány
szopogatós finom ízű tabletták fogvédő xylittel
100 % természetes C vitamin tartalmú a gyümölcsökből - nem hozzáadott aszkorbinsav - egyedi termék, különlegesség
finn termék, kitűnő minőség
D-vitamin:
– zsírban oldódó vitamin.
A D vitamin hiány hazánkban és szerte Európában is népegészség-ügyi probléma, kivéve a mediterrán országokat.
Megfelelő mértékű (napi 15-30 perc) napozás során az UV B sugárzás hatására szervezetünkben képződhetne elegendő D vitamin, csakhogy hazánkban fél évig nincs mód napozásra. Tavaszra a D vitamin szintje kritikusan alacsony lehet. Tovább rontja a helyzetet, hogy napozáshoz erős fényvédő krémeket használunk, így nyáron sem éri bőrünket elegendő UV B sugárzás.
A D vitamin hiány bizonyítottan számos súlyos betegség kockázati tényezője
2017-ben vezető magyar orvosok, tudósok (SOTE, Debreceni és Szegedi Egyetem, számos klinika,) megjelentettek egy 22 oldalas tudományos állásfoglalást "Hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről ...". E konszenzus alapján a magyar orvostudomány jelenlegi álláspontja:
D vitamin fontos szerepet játszik az alábbi területeken
- Immunrendszer: növeli a fertőzések szembeni ellenállást, úgy a szerzett, mint az öröklött immunrendszer erősítésével.
- Daganatok elleni védelem: az immunrendszerrel való szoros összefüggésben a Föld lakosságának az a része, amely a sarkokhoz közelebb él - tehát nem kap elegendő napsütést (D vitamin-hiány), - szignifikánsan nagyobb mértékben betegszik meg rákban (az USA északi államaiban 2,5 szeres ez a szám a déli államokhoz képest). 2002-ig 14 féle rákbetegségről bizonyították, hogy összefüggésben van a D vitamin-hiánnyal.
- Szív és érrendszer: hiánya okozhat magasvérnyomást és érelmeszesedést.
- Csontanyagcsere.
- Endokrin rendszer - cukorbetegség: az 1-es és 2-es típusú cukor betegség kockázatát növeli a D vitamin hiánya.
- Veseműködés: vesebetegségek esetén a megfelelő D-vitamin-pótlás kiemelt jelentőségű.
- Női egészség, terhesség, menopauza.
Mennyi D vitamint szedjünk?
Évről-évre növekszik a tudomány által javasolt napi D3 vitamin bevitel száma. Jelenleg napi 2-4.000 NE az elfogadott, ekkora mennyiségnél nem kell félni túladagolástól, felhalmozódástól, mert a szervezet elhasználja.
Terápiás céllal orvosok előírhatnak napi 10-15.000 NE bevitelt is átmenetileg, rövid ideig.
lágyzseletin kapszulába zárt folyékony D3 vitamin
a tökéletesen pontos adagolás kulcsa
különleges minőségű - bárány lanolinból kinyert
finn termék, kitűnő minőség
E-vitamin:
– zsírban oldódó vitamin.
– Erős antioxidáns, védi a szervezetet a szabad gyökök támadásától
– Ápolja a bőrt és a hajat.
– Gátolja az öregségi foltok kialakulását a bőrön.
– Pozitív hatása van a potenciára, és a meddőség megelőzésében
– Hatásos megelőzés lehet daganatos betegségekkel szemben.
– Fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
– Segíthet egyes szemproblémák és fülzúgás esetén.
– Oxigénnel látja el a szervezetet, ezáltal fokozza annak állóképességét.
– Aki rendszeresen szed E vitamint, megőrzi fiatalságát, mert ez a vitamin késlelteti az oxidáció miatt bekövetkező öregedést.
– Az A vitaminnal karöltve védi a tüdőt a levegőszennyeződés káros hatásaival szemben.
– Megakadályozza a véralvadékok, vérrögök képződését illetve segíti azok lebomlását.
– Csökkenti a fáradtságot.
– Megakadályozz a durva hegesedéseket, mind külsőleg, mind belsőleg egyaránt.
– Felgyorsítja az égési sebek gyógyulását.
– Vizelethajtó hatása, csökkenti a vérnyomást.
– Enyhítheti a lábikra- és lábizomgörcsöket.
– Ápolja a bőrt és a hajat.
– Gátolja az öregségi foltok kialakulását a bőrön.
– Pozitív hatása van a potenciára, és a meddőség megelőzésében
– Hatásos megelőzés lehet daganatos betegségekkel szemben.
– Fontos szerepe van a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.
– Segíthet egyes szemproblémák és fülzúgás esetén.
– Oxigénnel látja el a szervezetet, ezáltal fokozza annak állóképességét.
– Aki rendszeresen szed E vitamint, megőrzi fiatalságát, mert ez a vitamin késlelteti az oxidáció miatt bekövetkező öregedést.
– Az A vitaminnal karöltve védi a tüdőt a levegőszennyeződés káros hatásaival szemben.
– Megakadályozza a véralvadékok, vérrögök képződését illetve segíti azok lebomlását.
– Csökkenti a fáradtságot.
– Megakadályozz a durva hegesedéseket, mind külsőleg, mind belsőleg egyaránt.
– Felgyorsítja az égési sebek gyógyulását.
– Vizelethajtó hatása, csökkenti a vérnyomást.
– Enyhítheti a lábikra- és lábizomgörcsöket.
Lágyzselatin kapszulában folyékony E vitamin
5 féle tokoferolt tartalmaz !!!
Természetes E vitamin különleges minőségű extra szűz búzacsíra-olajból
finn termék, kitűnő minőség
– A véralvadásban játszik kiemelkedő szerepet, így a K vitamin hiányában, akár el is lehet vérezni. (Aki vérhigító szedésére szorul, annak óvatosan kell viszonyulnia a K vitaminhoz)
– Olyan fehérjék előállításában játszik szerepet melyek az egészséges, és erős csontok kialakulásáért és megőrzéséért felelősek. Ez oly módon történik, hogy segíti a kalcium és a kálium felszívódásának és beépülési gyorsaságának folyamatát
– Gátolja az erek elzáródását, védve ezzel az erek falait, így erősíti a keringési- és az érrendszert
– A menstruációs fájdalom csökkentésében is szerepet játszik, mivel gátolja a menstruáció alatti erős vérzést
– Újszülöttek esetében, illetve azoknál akik súlyos műtéten estek át védhet a belső vérzések kialakulása ellen
Q10 vitamin
Nobel-díj a Q10-ért!
Számos klinikai vizsgálat igazolta a koenzim Q10 hatékonyságát szív-, érrendszeri- és idegrendszeri betegségeknél. Fontos szerepe van a krónikus szívelégtelenség kezelésében és statin (koleszterincsökkentő gyógyszerek) terápiák okozta mellékhatások enyhítésében. Az energia és ezáltal az ATP képzésben játszott fontos szerepét 1978-ban Dr. Peter Mitchell (Anglia) ismerte fel, akit ezért a munkájáért Nobel-díjjal tüntettek ki.
Szakirodalmi adatok szerint:
- 30 éves kor után a Q10 szintje a vérben folyamatosan csökken,
- 70 éves korban már csak a szükséges mennyiség kevesebb, mint 1/3-a áll rendelkezésünkre.
- Ha a Q10 szint a sejtekben csak 15-20 %-kal csökken, már gyorsabban kifáradunk, romlik a szív- és a vázizmok ereje, romlik a keringés.
- A vérzsír-csökkentő (koleszterin-csökkentő) gyógyszerek jelentősen mérséklik a Q1- és Q10-vitamin szintjét a szövetekben.
- Az elhízott emberek szervezetében jelentősen kevesebb a sejtek Q10-vitamin-tartalma.
- A Q10-vitamin hiánya vegetáriánusoknál fokozottabban jelentkezik, számukra még fontosabb lehet a rendszeres vagy kúraszerű pótlás.
Jelentősen hatékonyabb hasznosulású Q10 vegyület,
egyedi összetétel
japán szabadalom (Kaneka QH)
finn termék, kitűnő minőség
Felíratkozás Hírlevélre