Fogyókúra, diéta, tisztító kúrák, gyógyböjt, orvosi tanácsok, pszichológus tanácsai
Orvosi tanácsok, tisztítókúrák, speciális diéták
Dr. Tihanyi István
Belül tiszta Ön? Hogyan győzzük le a székrekedést, az irritábilis bélszindrómát (IBS), a puffadást, gyomorfájást és bőrproblémákat úgy, hogy közben több legyen az energiánk és laposabb a hasunk?
Ha az alább felsorolt tünetek közül egyet vagy többet már észlel, akkor itt az ideje az alapos belső nagytakarításnak:
- Gyakori fáradtság és erőtlenség.
- Szélgörcs, gázok és puffadás.
- Súlyfelesleg.
- Ételallergiák.
- Elégtelen emésztés.
- Ingerlékenység, hullámzó kedély.
- Rossz szájíz és erős szagú széklet.
- Élősködők a székletben.
- Gyakori megfázás.
- Visszatérő fejfájások.
- Krónikus székrekedés.
- Irritábilis Bélszindróma (IBS).
- Kiálló has ("úszógumi").
- Csillapíthatatlan éhségérzet.
- Bőrproblémák, kiütések, stb.
- Fémíz-érzet a szájban.
- Aranyér.
- Candida-fertőzés.
A regeneráció lépései:
- Méregtelenítés, salaktalanítás.
- Helyes sav-bázis egyensúly kialakítása (savas-bázikus ételek, savtalanító módszerek).
- Szervezetünk hiányzó anyagainak feltöltése: Q-10, Omega-3 telítetlen zsírsavak, vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok.
Csak ezt követően érdemes bármiféle helyreállító terápiát elkezdeni (kivéve ha a gyors eredmény nagyon fontos)
Méregtelenítés:
felhalmozódott méreganyagok, toxinok, kemikáliák és egyéb vegyületek eltávolítása a veséből, májból, epéből, idegrendszerből, gerincvelőből, szív- és érrendszerből.
Salaktalanítás:
az emésztőrendszerben keletkezett salakanyag és az ott felhalmozódott méreganyagok, gyógyszer és antibiotikum maradványok, illetve az általuk elpusztított bélflóra eltávolítása.
Hogyan salaktalanítsunk, méregtelenítsünk?
1, Először is a vastagbelet kell megtisztítanunk mindenféle toxikus lerakódástól, salakanyagoktól és parazitáktól.
2, Pótolnunk kell azokat a hasznos bélbaktériumokat, melyek megőrzik a bélflóra egyensúlyát (lerakódott méreganyagokban elszaporodott káros baktériumokkal szemben). Ez a folyamat nagymértékben erősíti az immunrendszerünket.
3, Méregtelenítő gyógynövények, aminosavak, vitaminok és ásványi anyagok segítségével méregtelenítjük a májat, a vért, az agyat, a szöveteket, végső soron az egész szervezetet.
Ivókúra
- Savóval és búzafű v. árpalével: Ca, Mg, C-vitamin, klorofil. Napi 1 pohár koktél.
- Víz a szépségelixir: szénsavmentes, kevés Na, Ca: haj, köröm, csonterősítés, 2-3 liter, serkenti az anyagcserét, létfontosságú tápanyagokat kioldja a táplálékból és a véren keresztül eljuttatja a sejtekhez, méregtelenít.
- Lébőjt: gyümölcs, zöldséglevek, víz, tea: frissen préselt grépfruit vagy ananászlé, sárgarépalé, zellerlé, savanyúkáposztalé, brokkolilé
Napi 3-5 pohár gyümölcs, zöldséglé.
A hagyományos értelemben vett böjt vallási szokás. Generációkon át fennmaradt a húsvéti és adventi böjt, ennek célja azonban nem elsősorban az egészség helyreállítása. Természetesen, tudtunkon kívül, ez a fajta böjt is aktivizálja a szervezet méregtelenítő mechanizmusait.
A fent említett rituális böjt orvosilag továbbfejlesztett változata a gyógyböjt.
Miért van szükség gyógyböjtre? Nemcsak testi egészségünk miatt. Minden ember arra hivatott, hogy életében saját lénye kiteljesedjen. Korunkban sajnos ezt a kiteljesedést rengeteg gát akadályozza. Gát veszi körül a növekvő gyermeket, így felnőtt korában szintén beáll abba a sorba, azt teszi, amit addigi élete alatt "sugalltak" neki, és amit a társadalom és környezete elvár tőle. Így saját lényétől messze eltávolodva súlyos ellentmondásokba is keveredhet önmagával, ez pedig akadályozza az ember testi és lelki fejlődését. A változásokra eleinte kis jelek figyelmeztetik, s ha nem változtat, később ezek a jelek erőteljesebben nyilvánulnak meg, majd betegségtünetek vagy súlyos betegségek késztetik a saját én kibontakozására.
Ebből következik, ha okulunk a kevésbé agresszív jelekből, elkerülhetjük a súlyosabb jeleket, betegségeket. Az egészséges ember törekszik élete kiteljesedésére, figyeli az apró jeleket, melyeket teste közvetít, tudatosítja érzéseit, képes olyan terheket vállalni, melyek próbára teszik erejét. A böjt is egy ilyen kihívás. Orvosilag a legtökéletesebben megalkotott böjt a Buchinger-Lutzner-féle gyógyböjt, melyről ezúton szólunk.
A böjt fogalma táplálék nélküli életet jelent, melynek különböző formáit ismerjük. Talán a legismertebb és legrégibb a vallási böjt, de létezik túlélést szolgáló és egészségügyi gyógyböjt is. Bevezetőként fontos leszögezni, hogy a böjt nem azonos az éhezéssel. Ebből következik, hogy aki "csupán" éhezik az nem böjtöl.
A 21. század embere nemcsak éhség idején táplálkozik. Az evés gyakran a szeretet, biztonság, elismerés és önállóság utáni vágyakozást igyekszik kielégíteni. A böjt fő indítéka nem kizárólag a testsúly csökkentés. Sokan szeretnék kipróbálni, milyen a táplálkozás néküli élet, mennyire tudnak szokásaikon változtatni.
Mi is a böjt? Egy életforma. Böjt alatt a szervezet tápanyagkészletéből élünk. A böjt saját akaratunkból való elhatározás kell hogy legyen, ami kihat az ember egészségére, minden sejtjére, az egész testre és az ember lelkére. A böjt a "formában maradás" egyik módszere is, segít megváltoztatni az ember életmódját és gondolkozását. Nem kell hogy a böjt vallási érzülethez kötődjön.
Mikor nem beszélhetünk böjtről? Ha csupán éhezünk -- a böjtnek semmi köze a nélkülözéshez. Nem böjtölünk akkor sem, ha csupán kevesebbet eszünk vagy nem fogyasztunk húsételt.
A böjtölés alapszabályai:
- Nem enni (akár több héten keresztül is), inni viszont többet kell a szomjúságérzetnél.
- Mindent elhagyni, ami nem létfontosságú - rossz szokásainkat, drogokat (dohányzást, alkoholt, kávét stb.)
- Visszavonulni a hétköznapok gondjaitól - megszabadulni a hétköznapok munkahelyi és otthoni kötöttségeitől, televíziózástól, rádiózástól (a sajtó kiiktatása).
- Tegyük az egész böjt alatt mindig azt, ami jólesik. Ha úgy érezzük aludjunk, ha van kedvünk hozzá mozogjunk annyit, amennyi jólesik.
- Mindenképpen serkentsük a kiválasztást - bélkiürítés, vizeletürités, és ne feledkezzünk el a bőr és a tüdő kiválasztórendszerének támogatásáról.
A böjt pozitív hatásai szervezetünkre:
- Segít megszabadulni nemcsak a felesleges kilóktól, hanem a felhalmozódott saslakanyagoktól, pangó testnedveinktől.
- Megszünteti a gyógyszer-, élelmiszer- és drogfüggőséget.
- Megtanít a fogyasztói társadalom túlzásainak ignorálására.
- Megszépíti a bőrt és a belső szerveket rugalmasabbá teszi.
- Segít megőrizni a a testi és leki egyensúlyunkat.
- Jelentősen növeli az önbizalmat.
Végezetül, még mielőtt valaki meggondolatlanul éhezni vagy böjtölni kezd, mindenképpen
fogadja meg a következő tanácsokat:
l. Egyedül böjtölni csak egészséges embernek szabad, maximum 5-7 napig. Amennyiben nem biztos az egészségi állapotában érdeklődjön orvosánál!
2. Ha valamilyen betegségben szenved, gyógyszert szed vagy nem érzi magát teljesen egészségesnek, mindenképpen kérje ki a témában jártas orvos segítségét!
3. Ha a böjt során szokatlan panaszok lépnek fel, azonnal konzultáljon hozzáértő orvossal!
A Breuss-kúra
A Breuss-kúra egy speciális gyógyböjt, mely kizárólag gyógyteák és zöldséglevek fogyasztásából áll. Ez a kúra mind a teákat, mind a leveket különlegesen, szinte "megrágva" alánlja fogyasztani. A kúra része a lehető legintenzívebb fizikai munka. A teljes kúra 42 napig tart, mely megfelezhető.
Napirend
Ébredés után fél csésze vesetea, lassan kortyolgatva, nyállal összekeverve. Fél óra múlva újabb egy csésze tea másfajta gyógynövényekből. Egy óra múlva egy korty zöldséglé, 15-30 percenként 1-1 korty zöldséglé -- éhségérzettől függően. A szomjúság csillapítására zsályateát kell fogyasztani.
Délben fél csésze vesetea.
Délután a zöldségléből hasonlóan fogyasztunk, mint délelőtt. A zödséglé napi mennyisége fél liter lehet. A gyógytea fogyasztás napi mennyisége 0,5 - 1,5 liter között van.
A kúra része a káposztalevéllel való májpakolás.
A diéta szigorúságát tekintve itt is a daganatos betegeknél van a legtöbb tapasztalat. Néha látványos gyógyulásoktól kapunk beszámolókat.
Vakmerően belevágni életveszélyes lehet!!!
A Mayr-kúra
Megalkotója F.X. Mayr osztrák orvos volt. A kúra célja az emésztőrendszer tehermentesítése, és a szervezet salaktalanítása. A kúra nemcsak diétából, hanem speciálisan kiképzett személyzet által elvégzett hasi kezelésből is áll. A kúrának három fokozata van, hozzáértő orvos dönti el, hogy a páciens milyen fokozatú kúrát végezzen.
A gyógykúra feltételei:
1. elegendő gyógytea és szűrt zöldségleves ivás
2. természetes, tiszta, nyugodt környezet
3. beöntés vagy hashajtás
4. hasi kezelés
5. elegendő folyadékbevitel
1. Fokozat
A napi menüt gyógyteák és zöldségleves leszűrt leve alkotja. A természetes, tiszta környezet és a mindennapi stressz kizárása fontos szempont. A kúrát felügyelő orvos hasi diagnosztikát állít fel. A beöntés vagy hashajtás formáját, a folyadékbevitel mennyiségét, valamint a kúra hosszát orvos dönti el.
Az esti tea elkészítése:
a következő gyógynövényekből választhatunk: hársfavirág, édeskömény, cickafark, citromfű, zsurlófű, orbáncfű. Két csipetnyi teaadagot fél liter forrásban lévő vízhez szórunk, ezután levesszük a tűzről, és egy percig állni hagyjuk. Így aránylag világos színű teát kapunk, melyet kevés jó minőségű mézzel, citromlével ízesítünk. Kanalazva fogyasztjuk.
2. Fokozat:
Tej-zsemle kúra:
Az első fokozat kiegészítéseképpen szikkasztott zsemlét (a kúrazsemle fehérlisztből készül) fogyasztunk, melyet 2-4 napon át szellős helyen szárítunk. Akkor jó, ha nem ropogós. Vékony szeletekre vágva, addig rágjuk, míg a szánkban folyékony étel keletkezik. Egy harapás zsemlét egy kanál nyers tejjel fogyasztunk. Addig együnk, míg könnyű teltségérzetünk lesz.
3. Fokozat
Kímélő étrend kialakítása:
Legalább fél órát szánjunk az evésre, együnk lassan, nyugodtan. Kis falatokat vegyünk a szánkba. Rágjunk alaposan, evés közben ne foglalkozzunk mással. Étvágyunknak megfelelő ételeket fogyasszunk. Az első és a második fokozatban tanultakat tartsuk be.
Kímélő ételek:
Búzadaraleves: keverjünk el két evőkanál búzadarát negyed liter hideg vízben, főzzük 3 percig, majd paszírozzuk át. Tengeri sóval ízesítjük.
Zabkása: két evőkanál zabpelyhet keverjünk el hideg vízzel, főzzük 3 percig, adjunk hozzá kevés tojássárgáját vagy tejet. Tengeri sóval ízesítjük.
A Mayr-kúránál mindig a hasi diagnosztika segítségével orientálódunk, és szabjuk meg a diéta további menetét. A hasi kezelés javítja a bélműködést, a nyirokkeringést, elősegíti a helyes légzés elsajátítását. A kúrát megelőzésképpen célszerű legalább évente megismételni.
Az Airola-féle léböjt
A kúra alapja a kizárólagos folyadékbevitel. A préselt levek energiatartalma magas, mégis mobilizálják a fölösleges zsír- és fehérjeforrásokat. A kúra betartásánál tisztában kell lennünk a préselés alapszabályaival, különben felesleges idő- és energiaveszteséget okozunk magunknak, miközben a kúra jó hatásairól is le kell mondanunk.
A préselés alapszabályai:
Minden levet frissen kell elkészíteni, csak akkora mennyiségben, melyet egyszerre elfogyasztunk.
A legjobb, ha erre az alkalomra kifejlesztett présgépet használunk, melyek a csigaprés elvén működnek. Manapság ezek beszerzése nem okoz különösebb gondot.
Az alapanyag lehetőleg biológiai termesztésből származzon, vagy amennyiben csak lehet a biológiai elvek betartása mellett. Jó ha ismerjük a zöldség és gyümölcs származási helyét, esetleg a termesztővel is kapcsolatban vagyunk.
A kúra lebonyolítása:
Két-három nap "bevezető" után térünk át a kizárólagosan nyers zöldség fogyasztására. A kúra része a reggeli beöntés, melyet ajánlatos mindenképpen beiktatni, ha nem is minden nap, de hetente többször.
Napirend:
A napot beöntéssel, majd száraz kefével történő testmasszázzsal kezdjük, melyet hideg-meleg váltófürdő követ. Reggelire egy csésze langyos gyógyteát fogyasztunk kb. 9 órakor, és ezt követően 11 órakor elfogyasztunk egy csésze frissen préselt gyümölcslevet, vízzel 1:1 arányban felhígítva.
Ajánlatos a gyümölcsfajtákat vércsoport szerint kiválasztani. 11-13 óra között könnyű tornagyakorlatok, séta, napozás, fürdés vagy természetgyógyászati kezelések végezhetők. 13 órakor 1 csésze frissen préselt gyümölcslé vagy zöldséglé fogyasztása, szintén vércsoport szerinti étrend alapján.
Fogyaszthatunk zöldségfőzetet is, amely két nagy hámozatlan krumpli, egy csésze reszelt sárgarépa, egy csésze reszelt cékla, egy csésze reszelt zeller főzött levét tartalmazza. Fogyasztható még az ún. Excelsior ital, amely egy csésze fent említett zöldségfőzetet, egy evőkanál lenmagot, egy evőkanál búzakorpát tartalmaz. Ezeket összekeverjük, éjszakára állni hagyjuk és másnap fogyasztjuk. Kitűnő étel székrekedés kezelésére.
13-16 óra között ágynyugalom javasolt. 16 órakor gyógytea, 16-19 óra között mozgás, terápiás gyakorlatok vagy kezelések.
Szomjúság esetén szobahőmérsékletű víz ajánlott, legalább 8 csészével naponta.
A kúra része a stresszmentes életmód, tehát legcélszerűbb nyugalmas helyen elvégezni. Ajánlatos a szabadságunk egy részét erre áldozni, s a legjobb, ha nélkülözzük a média szolgáltatásait, a mobil és vezetékes telefonunkat.
A Gerson-diéta
"Azt, amit egy nemzedék az emberi tudás csúcsteljesítményeként tisztel, gyakran botorságnak tűnik a következő nemzedék szemében -- amit ebben az évszázadban babonának tekintenek, az a következő században a tudomány alapjává válhat" - vallja Beata Bishop a Gerson diéta legismertebb európai terjesztője. Beata Bishop saját betegsége révén került kapcsolatba a Gerson-diétával, majd gyógyult meg tőle.
A diéta megalkotója Dr. Maximilian Gerson, aki azon géniuszok közé tartozott, akiket nemcsak kortársai, de az egy évszázaddal később élő nemzedék tagjai is nehezen értenek. Ő is saját betegsége révén alkotta meg kitűnő méregtelenítő módszerét, melynek betartásához általában kizárólag a daganatos betegek éreznek elég elszántságot, ezért velük van a legnagyobb tapasztalat. Természetesen alkalmazható a diéta minden más betegség esetén, ha a szervezet elsalakosodása ezen méregtelenítő diétával kiküszöbölhető. Szigorú figyelmeztetés: a Gerson-diétát csak orvossal való konzultáció után kezdjük el!
A terápiás diéta magas biológiai értékű élelmiszerekből áll. Alapja az óránként frissen préselt zöldség- és gyümölcslevek fogyasztása, kizárólag biológiai termesztéssel előállított alapanyagokból. Ennek következtében a diéta túlnyomórészt növényi szénhidrátokból áll. Magas káliumtartalom mellett alacsony nátriumtartalom, fehérjében és zsiradékban szegény. Gyógyszerkiegészítésként sósav-pepszín, hasnyálmirigyenzimek, májkapszula, Lugol-oldat, pajzsmirigy-kivonat, méhpempő, lenolaj, ricinusolaj szerepelhet. A diéta része a rendszeres ricinusolajjal vagy/és kávébeöntéssel történő bélürítés.
A Gerson/diéta egy precízen megszerkesztett rendszer, mely diétát, gyógyszerszedést, fizikális méregtelenítést, Beata Bishop révén pszichoterápiát és egyebeket foglal magába. Az optimális eredmény eléréséhez ezek mindegyikét igénybe kell venni az egyén adottságainak figyelembe vételével.
Néhány általános tanács:
1. Az elfogyasztott ételnek kb. felét nyers zöldség vagy gyümölcs alkossa -- lehetőleg valamilyen friss salátával kezdjük az étkezést!
2. Minden zöldséget a lehető legkevesebb vízben főzzük meg, hogy a tápanyagokból minél kevesebb menjen veszendőbe.
3. Ne használjunk sót, borsot, vagy más erős fűszert. Használjunk inkább gyógynövényeket (rozmaringot, bazsalikomot, kakukkfüvet, borsikafüvet, metélőhagymát stb.)!
4. A cukrot és az édességet szigorúan ki kell hagyni!
5. Minden főétkezéshez igyunk egy nagy pohár frissen préselt sárgarépa-almalevet.
6. Kerüljük a finomított gabonaféléket: fehérkenyeret, fehérlisztből készült péksüteményeket!
7. Legalább három hónapig egyáltalán ne fogyasszunk tejtermékeket!
8. Főzéskor ne használjunk alumíniumedényt, hanem zománcozott vagy rozsdamentes acélból készült edényeket!
Összegzésként elmondhatjuk, hogy a Gerson-terápia egy átfogó méregtelenítő étrend és életmód, mely nyitott arra is, hogy a tudomány és a tapasztalatok újabb eredményeit is magába foglalja.
Jin-jang diéta
Az egészséges élet egyik alapköve az egészséges táplálkozás. A diétákat felsoroló sorozatunk utolsó része a jin-jang diétával foglalkozik. A jin-jang diéta a harmóniára törekszik. Az ételeket jin és jang értékűekre osztja. Az elv szerint az elfogyasztott ételeknek egyensúlyban kell lenniük. Tartalmazniuk kell a jint és a jangot is.
Nézzük, milyen panaszokat okoznak az egyes élelmiszerek, ha túl sokszor szerepelnek az étlapunkon!
A túl sok elfogyasztott állati fehérje kalcium, magnézium és cink, B-vitamin hiányt von maga után. Ezenkívül keletkezik a szervezetben egy amyloid nevű anyag, mely a mozgásszerveink szöveteibe berakódva azok degenerációját okozza. Ez a vitaminhiánnyal együtt a szervezet időelőtti öregedését okozza. A keletkezett salakanyagok a máj és vese degenerációját is okozzák. A magas fehérje-bevitel növeli a szervezet elsalakosodását, és ez a szervezet kémiai háztartásának felborításával együtt hozzájárul a csontritkulás kialakulásához. A túl sok tej fogyasztása növeli a koleszterol lerakódását az erek falára, növeli a nyálkahártyák nyálkásodását, így azokon a mikrobák megtapadását és elszaporodását is.
A nem teljes őrlésű gabonalisztek elvesztik B-vitamin és ásványianyag tartalmuk nagy részét. A cukor energiát közvetít a szervezetnek, de rontja a koleszterol anyagcseréjét, lebontása nagy mennyiségű vitamintól szabadítja meg a szervezetet.
Az alábbi sorokban a vízszintes vonal felett növekvő jin-erősségű ételek vannak felsorolva, lefelé pedig a jang-erősségű ételek, szintén növekvő jang értékkel. Tehát mindig törekedjünk az kiegyensúlyozott táplálkozásra!
Vegyi anyagok: gyógyszerek, édesítőszerek, táplálék-kiegészítők.
Fűszerek: mustár, vanília, ecet.
Alkohol: sör, bor, égetett szesz és a kávé.
Édességek: cukor, méz.
Italok: gyógynövényteák, gabonakávé, ásványvíz, zöldség és gyümölcslé.
Olajok: napraforgó, kukorica, olíva, stb. olajak
Gyümölcsök: mindenféle gyümölcs.
Tejtermékek: tej, vaj, túró, tejföl, joghurt.
Olajos magvak: mindenféle olajos mag.
Zöldségek: mindenféle zöldség
Hüvelyesek: mindenféle hüvelyes
----------------------------------------------------------------------
Gabonafélék: teljes őrlésű gabonaliszt
Tejtermékek
Halak
Hús
Tojás
Szója
Só
Minden étel negatív hatásának van ún. ellenanyaga,
ha ezeket együtt főzzük és fogyasztjuk az ételek harmonikusabbak és kevésbé ártalmasak, megakadályozzák a salakanyagok lerakodását. (Az ún. ellenanyagagok tulajdonképpen a fűszerek.)
Gabonafélék - gyömbér.
Rizs - szegfűszeg.
Vörös húsok - bors, paprika.
Feketekávé - szerecsendió vagy kardamom.
Krumpli - kömény.
Hüvelyesek - majoránna, borsikafű.
Sajt - hagyma, paprika.
Húsok - citrom.
Még hosszasan folytathatnánk a különféle diéták felsorolását. Sokszor ellentétes ajánlásokkal találkozva, az eligazítást könnyítendő fogadjunk meg néhány általános tanácsot, melyet mindig érdemes betartani!
Mindig és minden esetben együnk lassan és alaposan rágjuk meg az ételt! Minden esetben fogyasszunk inkább kevesebb, mint több ételt.
Az összes gyógydiéta alapja, hogy a minimálisra kell csökkenteni a hús mennyiségét, ki kell iktatni az étrendből a cukrot és a fehér lisztet (főleg a degeneratív betegségekben szenvedők számára fontos ez).
Az egészséges étkezésnek a következő kritériumokat kell kielégítenie:
- egyszerre csak a lehető legkevesebb ételt fogyasszunk el,
- ételünk a lehető legtöbb biológiai anyagot tartalmazza,
- legyen kiegyensúlyozott,
- tartalmazzon biológiailag aktív anyagokat,
- a lehető legkevesebb káros anyag legyen benne.
A makrobiotikus étrend
A makrobiotika, mint étrend, előírás szerinti betartása az alapanyagok beszerzési nehézségei miatt eléggé korlátozottak. A böjt pedig aktivizálja a szervezet méregtelenítő mechanizmusait.
A módszer sajátossága a nagyon kifinomult elkészítési mód. Minden eljárással a természetes állapotot kell megőrizni, figyelembe kell venni az ételek jin-jang tulajdonságait, és egyeztetni kell a diétázó egyén jin-jang tulajdonságaival. Külön méregtelenítő kúrára a makrobiotika mellett nincs szükség. A felügyelő orvosnak jártasnak kell lennie a hagyományos keleti diagnosztikában.
A makrobiotikus étrend összetevői százalékos mennyiségben:
- gabonafélék 10%
- zöldségfélék 30%
- leves 10%
- állati eredetű étel 30%
- salátafélék, gyümölcs 15%
- desszert 5%
Belsönk tisztítása
- Máj méregtelenítése. Articsóka kivonattal, Szilimarin, Vérehulló fecskefű, Picrorhiza kurroa (tropusi gyógynöv.), Szorbit, Olivaolaj,
- Napraforgóolaj, méz, két friss tojássárgája.
- Béltisztítás: keserű gyógyvizekkel.
- Algatabletta: mélyszöveti tisztítás, nehézfémek eltávolítása.
- Nyirokmasszázs, Szauna, Alga- és gyógynövénykivonatot tartalmazó krémek, fürdőadalékok.
- Pakolások: nedves, meleg kendők a hason, csípőn salaktalanító illóolajokkal (citrom édeskömény, rozmaring ) stimulálják az anyagcserét és a vérkeringést.
- Emésztést serkentő tippek: mozgás, talp-és hasmasszázs, helyes táplálkozás, rágás, tejsavak, erjesztett tejtermékek, helyes légzés-hasi és jóga légzés.
Ha biztosra akarsz menni, igazítsd a biológiai órádhoz a méregtelenítési ciklusokat.
Évszakok szerint:
Tél: ekkor a kiválasztó és a keringési rendszer tisztítható a leghatékonyabban.
Tavasz: az epehólyag és a máj méregtelenítése ilyenkor a leghatásosabb.
Nyár: ebben az időszakban a vékonybél, a gyomor a lép és a hasnyálmirigy salaktalanítása a legeredményesebb.
Ősz: a tüdő, a vastagbél és a bőr tisztulására legalkalmasabb időszak.
Napszakok szerint:
01-03 óra között: máj
03-05 óra között: tüdő
05-07 óra között: vastagbél
07-09 óra között: gyomor
09-11 óra között: hasnyálmirigy, lép
11-13 óra között: szív
13-15 óra között: vékonybél
15-17 óra között: húgyhólyag
17-19 óra között: vese
19-21 óra között: szívburok
21-23 óra között: hármas melegítő
23-01 óra között: epehólyag
FODMAP-tartalmú diéta (Fermentable Oligo, Di- and Monosaccharides and Polyols) IBS esetén. Az ilyen összetevőket tartalmazó, tehát IBS esetén kerülendő élelmiszerek a következők:
- méz, tej, tejszín
- alma, körte, barack, szilva és nektarin
- hagyma, póréhagyma, fokhagyma, articsóka
- káposzta, karfiol, kelbimbó
- polyol édesítőszerek (szorbitol, mannitol, xylitol)
- bab és borsófélék, lencse
A diéta lényege, hogy nem minden cukorfajtát tud a vékonybél sikeresen lebontani és felszívni. Ezért ezek a cukrok a bélbaktériumok hatására erjedni kezdenek, ami vízelvonással és gáztermelődéssel jár. Ezek okozzák a legtöbb tünetet.
Sav-bázis egyensúly:
- Vér: pH 7,35-7,45, nyál: pH 7,2, vizelet: pH 6,8-7,2
Savtöbblet: fejfájás, gyengeség, fáradékonyság, bőrviszketés, nyugtalanság, álmatlanság, csökkent összpontosító és gondolkodóképesség, izomrángások, lepedékes nyelv.
Elsavasodás következményei
Mészhiány:
csontritkulás: csonttörés, csontfájdalmak, fogromlás, ideggyulladás, idegfájdalmak. Fölösleges fehérje, aminosav felhalmozódása,
Mozgásszervi betegségek:
Reuma: ásványi sók kivonása izületi tokból,porcból, izmokból, szalagokból,
Köszvény: húgysav kristályok lerakodása izületek közé, porcban
Székrekedés:
húsfehérjék 50%-t a vastagbél rothasztó baktériumai bontják le.
Ételeink
Savképző ételek: az összes húsféle, halak, állati zsír, vaj, margarin, finomított olaj, diófélék, hüvelyesek, sajt, tojás, fehérlisztből készült ételek, fehér cukor, ecet, édességek
Savtalanító módszerek
1, Étrend: napi 2x nyers zöldség, 3-4 dl frissen készített zöldséglé
2, Szódabikarbóna kúra:
Éhgyomorra egy kávés-kanálnyi szódabikarbónát kell bevenni 1 dl meleg vízben feloldva.
Ebéd és vacsora előtt 15 perccel egy csipetnyit kell bevenni 1 dl vízben elkeverve.
3, Étrendkiegészítöink:
Kendermag rost, Cékla, Spárgacsíra, Lucerna, Lucernacsíra, Corall Calcium, Zöldalga, Sörélesztő…
4, Savtalanító légzés:
Hasunk előtt keresztbe tett karjainkat lassan széttárjuk és fejünk fölé emeljük, lassan, nyugodtan megtöltjük a tüdőnket levegővel. Ezután leengedjük lassan a karunkat, s közben lélegezzük ki - szigorúan csak orron át - a beszívott levegőt, lehetőleg az utolsó csöppig, hosszan elnyújtva, hogy időt adjunk a tüdőnek a vérből a legnagyobb mennyiségű széndioxid felvételére.
Ha elfogyott a szusz, ne vegyünk újabb levegőt, helyette húzzuk hátra a vállainkat, mintegy kitágítva ezzel a tüdőtérfogatot, így vákuumot, légritkulást hozunk létre. Ezzel szabad utat adunk a vérből a nagyobb nyomású széndioxid és bidrogén gázmolekulák számára az alveolusokba. Az összegyűlt gázmennyiséget a vállak előrehúzásával kipréseljük az orrunkon át. Kisebb gyakorlással már három-négy légzés után is sikerülni fog.
A hiányzó oxigén pótlása
- Az ivóvizünk 3-5 mg/l oxigént tartalmaz oldva, az ásványvizek oxigéntartama közel nulla.
- Az oxigénnel dúsított vízből az oxigén a száj, gyomor-és bélnyálkahártyán felszívódva a vérárammal eljut a létfontosságú szervekbe, az izmokba, szövetekbe, sejtekbe. Ez a folyamat tízszer hatékonyabb, mint a légzéssel történő oxigénfelvétel.
- Mágneses térben: 50mg/l, 150 mg/l oldott oxigén tartalmú ivóvíz alapú ital állítható elő. Az így kezelt víz szerkezete közel azonos az emberi szervezetben található víz szerkezetével. Mágneses térben az oxigénből a víz másfélszer többet tud magában tartani.
- 40 mg/l tartartamú víz oldja a szellemi és fizikai fáradságot, kedvezően hat a keringési és emésztési folyamatokra.
Szervezetünk hiányzó anyagainak feltöltése
- Korosodásunkkal csökken az agy, az izom, és minden szervünk tömege, csökken az öszsejtszámunk, de csökken az energiát (ATP-t) képező Q-10 (ubiquinon, KoenzimA) mennyisége is.
- Omega-3,-6,-9 telítetlen zsírsavak, vitaminok, nyomelemek, ásványi anyagok fokozatos pótlása is szükségessé válik elhasználódásuk miatt.
Membrán folyamatok: Q-10, omega-3
K, Na, Ca ionoknak a sejthártyán keresztüli átjutásához az ATP energiája kell,
telítetlen zsírsavak a sejthártya építőanyagainak mozgékonyságát biztosítják.
Dr. Tihanyi István
iridológus, orvos-természetgyógyász
2010.